„Melkweg bevat miljarden bewoonbare planeten”
De meeste sterren in de Melkweg –het spiraalsterrenstelsel waarvan ook het zonnestelsel deel uitmaakt– hebben een of meer planeten die lijken op de aarde. Dat zou betekenen dat de Melkweg miljarden potentiële bewoonbare aardes zou bevatten, aldus astronomen in dagblad The Telegraph vorige week.
Na zes jaar speuren concludeerden de wetenschappers dat het zou gaan om 10 miljard planeten in de hele Melkweg. Het gaat om planeten die rondcirkelen in de ”comfortzone” rond hun ster; het is daar niet te warm of te koud. Precies in die zone –tussen 1,5 miljard en 75 miljard kilometer vanaf de ster– kunnen astronomen tegenwoordig op grote afstand planeten detecteren. Ook de aarde bevindt zich deze zone.
„Als er in elk sterrenstelsel op één planeet leven voorkomt –zoals op de aarde in de Melkweg– zouden er in het heelal 100 miljard planeten kunnen zijn waar leven aanwezig is”, suggereert Martin Dominik, een van de astronomen van de Britse St.-Andrews University. „We hebben echter geen enkel bewijs van leven op een andere planeet.”
Astronomen hebben inmiddels al meer dan 1000 planeten ontdekt buiten het zonnestelsel. „Onze resultaten laten zien dat rondcirkelende planeten om een ster eerder regel dan uitzondering is”, aldus Uffe Gråe Jørgensen van de universiteit van Kopenhagen.