Cafeïnevrije koffie; dubbele eisprong en cervixslijm; gaatjes onder vullingen in kiezen
Cafeïnevrije koffie zou nog schadelijke reststoffen bevatten die zijn gebruikt voor het verwijderen van de cafeïne. Wat is hiervan waar?
Binnen de Europese Unie is het decafeïneren van koffie aan strikte regels gebonden. Cafeïne kan op verschillende manieren uit koffiebonen worden verwijderd. De meest gebruikte methode is het weken van de groene bonen in het chemisch oplosmiddel DCM (dichloormethaan). Dit oplosmiddel is van een kwaliteit die speciaal bestemd is voor de voedingsmiddelenindustrie.
Nadat de cafeïne is opgelost, wordt het DCM verwijderd. Daarna worden de bonen langdurig gestoomd, om eventuele resten van het oplosmiddel te verwijderen. Vervolgens worden de bonen gebrand. Hierdoor verbrandt het restant van het DCM. Mochten er toch wat restjes DCM overblijven, dan is dat zo weinig dat er geen risico bestaat voor de gezondheid. Voor biologische koffie wordt ook wel de koolzuurmethode gebruikt. Hierbij wordt koolzuur door de in water ondergedompelde en opgezwollen bonen geperst. De cafeïne bindt zich aan het koolzuur, waarna beide stoffen door verhitting verdampen. Deze methode is duurder, waar dan ook voor betaald moet worden.
R. van der Ploeg, diëtiste
In onze familie (in de lijn van het vrouwelijk geslacht) komen veel tweelingen voor. Ook wijzelf hebben inmiddels een tweeling (twee-eiig). Wanneer tweelingen familiair voorkomen, is het waarschijnlijk dat dit veroorzaakt wordt door een dubbele eisprong, is ons uitgelegd. Klopt dat, en produceer je dan ook meer cervixslijm rondom de eisprong? Het overvloedig vrijkomen van slijm komt namelijk niet elke maand voor.
Inderdaad, alleen het voorkomen van twee-eiige tweelingen is erfelijk. En dat wordt, zoals u zelf al zegt, veroorzaakt door een dubbele eisprong. Dus eigenlijk is het bij u dan zo dat u meer kans hebt op een dubbele eisprong en daardoor op een twee-eiige tweeling. Daarnaast neemt de productie van cervixslijm toe door de hoge oestradiolspiegel voor de ovulatie. Een hoge oestradiolspiegel is geassocieerd met een grotere kans op een tweeling. Aannemelijk is dat de desbetreffende vrouw dan bij elke cyclus een hogere oestradiolspiegel heeft en daardoor bij elke cyclus mogelijk meer cervixslijm produceert. Het is niet aannemelijk dat zij alleen bij een dubbele eisprong meer cervixslijm produceert. Een sluitend antwoord op uw vraag kom ik in de literatuur overigens niet tegen.
Klik hier voor meer informatie over de menstruele cyclus.
P. H. Bremmer, verloskundige
Bij het maken van een röntgenfoto van het gebit ziet onze tandarts geregeld een gaatje onder een bestaande vulling. Hoe kan dat als de tand of kies ooit netjes is gevuld? Is zo’n kies voorafgaand aan het plaatsen van de vulling niet goed gereinigd? Is dit te voorkomen door goede gebitsverzorging?
Gaatjes in tanden (cariës) ontstaan door zuren die gevormd worden door bacteriën in tandplak. Na een maaltijd of tussendoortje zetten deze bacteriën de suikers en koolhydraten om in zuur. Iedere keer ontstaat er op deze manier een ‘zuurstoot’, die gaatjes kan veroorzaken.
Hierbij wordt ook wel onderscheid gemaakt tussen nieuwe gaatjes (primaire cariës) en gaatjes naast of onder bestaande vullingen (zogenaamde secundaire cariës). Vaak gaat het om een caviteit (gaatje) tussen de kiezen, waarbij op een röntgenfoto te zien is dat de vulling niet goed meer aansluit en er ruimte aanwezig is tussen de vulling en de kies.
Is dat het geval, dan moet de oude vulling worden verwijderd, het aangetaste tandmateriaal weggehaald en een nieuwe vulling worden vervaardigd. Zorgvuldige reiniging door middel van flossen, tandenstokers of ragers is van groot belang. (Ik ga ervan uit dat de vullingen zorgvuldig zijn vervaardigd.)
A. van Horssen, tandarts