„Veroordelen mensenhandelaren blijft lastig”
DEN HAAG (ANP) – Het is nog steeds niet vanzelfsprekend dat verdachten van mensenhandel worden veroordeeld en dan ook nog een hoge straf krijgen. Gemiddeld komen per jaar 130 mensenhandelzaken voor de rechter, in iets meer dan de helft (58 procent) van de gevallen komt er een veroordeling uit. En ook al wordt de maximumstraf verhoogd van 8 naar 10 jaar, er zijn nauwelijks straffen hoger dan 4 jaar gevangenis opgelegd.
Dat staat in een rapport van Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer, dat vrijdag openbaar is geworden. Daarin is tussen 2006 en 2010 bijgehouden hoeveel verdachten het Openbaar Ministerie (OM) heeft ingeschreven, hoeveel er voor de rechter zijn gekomen en welke uitspraken er zijn gedaan.
Gemiddeld handelt het OM per jaar 200 zaken af. In 72 procent van die zaken moesten verdachten voor de rechter komen, 20 procent van de zaken wordt geseponeerd.
In de jaren 2006-2010 zijn de vrijheidsstraffen gemiddeld korter geworden dan in de periode daarvoor. Dat lijkt strijdig met de opvatting van kabinet en parlement dat mensenhandel zo ernstig is dat er hogere straffen voor opgelegd moeten kunnen worden, aldus de NRM.