Richard Stearns: Geloof moet zichtbaar zijn in hulp aan armen
Tota Scriptura! Heel de Schrift! We belijden het graag. Maar kómt ook heel de Schrift in ons persoonlijk leven en in de gereformeerde gezindte aan het woord? „Hebben wij Gods hele evangelie aangenomen of zit er een gat in ons evangelie?”
Die laatste vraag stelt Richard Stearns in zijn boek ”Het gat in ons evangelie”, dat als ondertitel heeft: „Wat vraagt God van ons, in de strijd tegen armoede?”
Richard Stearns, directeur van de Amerikaanse afdeling van de christelijke ontwikkelingsorganisatie World Vision, schreef een confronterend boek. Hij probeert te peilen wat God nu werkelijk van ons verwacht. Hij onderbouwt zijn betoog met de stelling: „Wie beweert te geloven in Jezus Christus als zijn of haar persoonlijke Zaligmaker wordt geroepen dat zichtbaar te maken.” Hij concentreert dat zichtbaar maken op de problematiek van de armoede.
Pijnlijk
’t Is best pijnlijk om de vraag gesteld te krijgen welk ”goede nieuws” christenen hebben gebracht aan de 3 miljard armen in de wereld. Jaren geleden zat Stearns in een rieten hut in Uganda te luisteren naar het ontroerende verhaal van een jonge wees. Toen ontdekte hij dat het Evangelie zónder zorg voor de armen niet compleet is. ”Het gat in ons evangelie” is feitelijk een autobiografisch verslag van de auteur met een confronterende boodschap aan de lezers.
Stearns doet indringende uitspraken: „De onwil om onze bezittingen op te offeren vormt één van de grootste obstakels om ons leven volkomen aan Christus te geven, omdat ze macht over ons hebben.” Daar heeft de auteur een punt. Hoe gaan we in de gereformeerde gezindte –levend in de 21e eeuw– om met geld en goed? Daarbij blijft de auteur niet aan de oppervlakte. „Als volgelingen van Christus moeten we ons bewust worden van de duisternis en hardheid van het menselijk hart.”
Herkenbare vragen
Het boek roept in dat verband een aantal herkenbare vragen op: Wat doet het met ons wanneer wij iets geven aan de armen? Waarom geven wij eigenlijk? Iets aan de armen geven heeft volgens de auteur veelal meer tot gevolg dat de gever zich goed voelt, dan dat de situatie van de behoeftigen daadwerkelijk verbetert.
Uitgebreid gaat de auteur in op de verhouding tussen bidden en werken. Wat kunnen we leren van de geciteerde Afrikaanse spreuk: „Bid, maar gebruik wel je voeten tijdens het bidden”? Kan het zijn dat de soms eenzijdige nadruk op het geloof –alles in het werk stellen om mensen te redden uit de hel, aldus de schrijver– „de werken verstikt heeft”?
Onderbouwing
Mooi aan dit boek is de voortdurende Bijbelse onderbouwing. We kunnen per slot van rekening niet heen om de door Jezus Zelf vertelde gelijkenis van de rijke man en de arme Lazarus. En wat zijn bijvoorbeeld de consequenties van een Bijbelgedeelte als Maleachi 3:8-12? Stearns vraagt het de lezer: „Kun je je voorstellen welke invloed het op onze cultuur zou hebben als christenen hun geld zouden gaan besteden alsof het van God was?”
De auteur signaleert dat er in onze maatschappij vaak terechte kritiek valt te geven op de kerk, de wereldwijde kerk, maar ook de afzonderlijke kerken. „Waar is de kerk van Jezus Christus?” zo vraagt Stearns zich veelvuldig af, in tal van hartverscheurende situaties in de huidige wereld. En weer klinkt het Woord van God: „Wie zijn oren sluit voor het gejammer van de arme zal ooit zelf om hulp schreeuwen, en geen antwoord krijgen”, zo vertaalt Stears Spreuken 21:13.
”Het gat is ons evangelie” is een praktisch boek. Zo bevat het vanaf bladzijde 355 een studiehandleiding en zijn er bij elk hoofdstuk vragen opgenomen als leidraad bij het verwerken van wat is aangereikt. Wat kun je doen? Waarvoor kun je bidden? Zonder activistisch te worden leert de lezer dat geloof een zaak is van hart, hoofd én handen!
Voedselbanken
Voor verdere studie heeft het boek een uitgebreid notenapparaat met tal van verwijzingen naar –veelal Engelstalige– websites. Juist nu voedselbanken steeds meer mensen van het allernoodzakelijkste proberen te voorzien, krijgt dit boek een wel heel actuele spits.
Een van degenen die dit boek aanbevelen merkt op dat hij niet wist dat de Bijbel zo veel te zeggen heeft over armoede en over de rol van Gods volk in deze gebroken wereld. Niemand kan na het lezen van ”Het gat in ons evangelie” meer zeggen van deze Bijbelse noties niet geweten te hebben.
Vanwege het sterk autobiografisch karakter leest ”Het gat in ons evangelie” bijna als een roman. Maar dan wel een met een indringende boodschap voor gelovigen en niet-gelovigen. Armoede is echt een scheldwoord.
Boekgegevens
”Het gat in ons evangelie”, door Richard Stearns; uitg, Gideon, Hoornaar, 2011; ISBN 978 90 606 7529 8; 386 blz.; € 19,95.