Bijbelse verhalen en bijbehorende kunstwerken
”De Bijbel, verhalen en beelden” is een toevoeging aan de vele boeken met Bijbelse afbeeldingen. Maar het is de vraag of het veel toevoegt.
De eeuwen door zijn kunstenaars geïnspireerd door Bijbelse geschiedenissen en verbeeldden ze deze in schilderijen, fresco’s, beeldhouwwerk, gebrandschilderde ramen, tapijten en zelfs knipwerk van papier.
Martina Degl’Innocenti en Stella Marinone geven die Bijbelse verhalen kort weer en plaatsen ze in hun context. Aan elke geschiedenis is de afbeelding van een kunstwerk gekoppeld. Ze hebben kunstwerken genomen van de tijd van de Vroege Kerk tot grofweg de negentiende eeuw. Jammer dat de moderne nagenoeg geheel ontbreekt, want werken van grote schilders zijn vaak breed bekend. Binnen de moderne(re) kunst valt nog veel te ontdekken.
Op grond waarvan de keuzes zijn gemaakt, blijft onduidelijk. Waarom niet de ”Aanbidding van het Lam Gods” van de gebroeders Van Eyk (van Jan van Eyk is slechts een detailafbeelding van zijn profeet Micha opgenomen), maar hetzelfde onderwerp door Dürer in beeld gebracht? Waarom bij het ”Offer van Izak” gekozen voor Caravaggio en niet voor Rembrandt? Niet om het boek een rooms karakter te geven, want bij de belijdenis van Petrus is bijvoorbeeld gekozen voor de protestantse Bijbeluitleg.
Het boek is een eerste, oppervlakkige kennismaking met de Bijbelse verhalen. Het laat zich, vooral wanneer het straks bij De Slegte ligt, gemakkelijk –want laaggeprijsd– door het winkelend publiek meepakken. Dat is de grootste verdienste van dit uit het Italiaans vertaalde boek.
Boekgegevens
”De Bijbel, verhalen en beelden”, Martina Degl’Innocenti en Stella Marinone; uitg. Thoth, Bussum, 2011; ISBN 978 90 6868 569 5; 608 blz.; € 15,90.