Handige bespaartips: van proefmonsters tot buienradar
De supermarkt, de speelgoedwinkel, de kapper en het zwembad. Allemaal leggen ze beslag op de huishoudknip. Hoe houden consumenten de bodem van de portemonnee bedekt?
WEKELIJKS BEDRAG: Pin een wekelijks bedrag dat mag worden uitgegeven. Bodem in zicht? Op is op. Natuurlijk komt dat wekelijkse bedrag niet uit de lucht vallen. Maak eerst een overzicht van inkomsten en uitgaven. Dat kan in een schrift of digitaal (Excel). Tel alle inkomsten (ook vakantiegeld, kinderbijslag enzovoorts) bij elkaar op en deel dat bedrag door twaalf. Dan is meteen duidelijk wat er per maand kan worden besteed. Schrijf daarna alle uitgaven op. Verdeel ze in vaste en variabele lasten. Houd ze eventueel ook kritisch tegen het licht. Op die manier komt er zicht op een vast bedrag aan huishoudgeld.
HAMSTER CADEAUTJES: Kinderverjaardagen, geboortes, jubilea. Cadeautjes zijn een steeds terugkerende onkostenpost. Probeer een voorraadje met leuke geschenken aan te leggen. Komt er onverwachts een feestje, dan hoeft er niet halsoverkop iets worden aangeschaft (kost tijd en is vaak duurder). Wie weet is de ontvanger overigens nog wel blijer met een zelfgemaakt cadeau. Een potje lekkere jam bijvoorbeeld.
PROEFMONSTERS: Gratis! Een greep op internet eind december: voor niets een proefpakket Douwe Egberts L’Or Espresso (www.gratiz.nl), probeer nu gratis een fles Conimex vloeibaar voor wokken (gratis.punt.nl) en de geldterugactie van Sheba Luxe Menu (een verwenmaaltijd voor de kat) via proefmonsters.nl. Wie tijd heeft, kan geld besparen door dat soort sites goed bij te houden. Er schuilt natuurlijk een addertje onder het gras. Want de fabrikanten beschikken maar al te graag over adressen van consumenten.
LEES WEBLOGS: Er zijn veel lezenswaardige weblogs die aandacht besteden aan budgetteren. Pluspuntcolumniste Teunie Luijk geeft op eenvoudigleven.blogspot.com een kijkje in een deel van haar leven. Op de site zijn talloze recepten en tips te vinden voor mensen die zuiniger willen of moeten leven. Andere handige weblogs: spaarcentje.blogspot.com en zuinigaan.blogspot.com. Ook de rubriek budgettips op de site www.grootgezin.nl biedt relevante informatie.
KLEDINGLIJST: Kleding is een steeds terugkerende kostenpost. Om te voorkomen dat er vier zwarte truitjes in de kast komen te hangen, kan het zinvol zijn een lijstje te maken en dat in bijvoorbeeld de portemonnee te bewaren. Goed nadenken in de opruiming loont. Wie (kinder)-kleding of schoeisel een jaar vooruit koopt, hoeft de knip niet aan het begin van een seizoen open te trekken, maar kan op de opruiming wachten.
Energie
Er valt op energie veel te besparen. Daarvoor hoef je niet tandenklapperend op de bank te zitten of bibberend onder de koude douche te staan.
BESPARINGSMETER: Direct inzicht in het energieverbruik? Dan is www.besparingsmeter.nl een handig hulpmiddel. Meten is tenslotte weten.
WEG MET DE WEKKER: Alle beetjes helpen. Weg dus met de wekker(radio’)s. Mobieltjes bevatten ook een wekfunctie. Bijkomend voordeel: pubers staan vast sneller naast hun bed.
BUIENRADAR: De wasdroger is een energieslurper (een condensdroger kost per droogbeurt 1,30, een luchtdroger 1,15 euro). Zo veel mogelijk met de was naar buiten dus. Daarbij kan www.buienradar.nl goed van pas komen, want steeds dezelfde was ophangen, kost weer andere energie.
SLUIPVERBRUIK: In elk huis zijn ze te vinden: apparaten die stiekem toch best wat stroom gebruiken. De kruimeldief bijvoorbeeld. Of de keukenmachine, wasmachine, printer, laptop, babyfoon, oplaadbare tandenborstel en waterkoker. De oplossing? Stekker eruit. Wie dat consequent doet, kan tot wel 100 euro per jaar besparen.
VERBETER UW HUIS: Hoe kan de woning comfortabeler en zuiniger worden? Door zes vragen te beantwoorden op www.verbeteruwhuis.nl krijgt de bezoeker van de site direct een advies. Ook geeft de test informatie over premies waar bewoners eventueel voor in aanmerking komen.
GASLICHT.COM: De energierekening zal dit jaar tussen de 115 en de 130 euro hoger uitvallen bij een gemiddeld jaarverbruik. Dat komt doordat de leveringstarieven, netbeheerskosten en energiebelasting fors gestegen zijn. Shoppen (of dreigen dat je gaat veranderen van energieleverancier) loont. www.gaslicht.com, www.prizewize.nl en www.energieleveranciers.nl geven binnen een enkele minuut duidelijkheid over de goedkoopste leverancier. Geen zin om bij het vertrouwde bedrijf weg te gaan? Een belletje over de goedkopere tarieven van de concurrent naar het huidige energiebedrijf doet soms wonderen.
DOUCHEN: Lekker in bad of een snelle douche? Wie wil besparen hoeft niet lang na te denken. Gemiddeld spoelt er bij het douchen 70 liter water door het putje. Een bad kost 140 liter water. Een waterbesparende douchekop of waterbegrenzer vergroot het voordeel.
KOELE KOELKAST: Denk na over de plaats van de koelkast of vriezer. Plaats het apparaat –al is het nog zo’n zuinig exemplaar– als het even kan in een koele ruimte.
Voeding
Ga nooit met een lege maag naar de supermarkt. Dat is een van de tips waarmee op de aanschaf van voedsel kan worden bezuinigd.
MOESTUIN: Wat is er nu leuker dan om in de oogstmaanden voedsel uit eigen tuin te halen? Voor veel mensen is een grote lap grond niet weggelegd. Maar één frambozen- of braamstruik verschaft ook al veel plukplezier. Een aardbeienplant doet het prima in een pot. En een zelfbestuivend appelboompje neemt maar weinig oppervlakte in beslag.
Een moestuin kan ook op een alternatieve plek worden aangelegd. Bijvoorbeeld door delen van een stevige pallet aan de muur te bevestigen en daar potten op te zetten.
Ook leuk is een vierkantemetertuin (www.onzevierkantemetertuin.nl). Nog verbazingwekkend wat er van zo’n klein stukje grond aan groente en kruiden kan komen.
WATER: Stel regels aan het gebruik van frisdrank. Schenk bijvoorbeeld als de kinderen uit school komen één glaasje, maar ga daarna over op water of thee. Beter voor het gebit, de lijn en de portemonnee.
AANBIEDINGEN: De folder van de Boni, Lidl of Dirk kwijt? Op www.folders.nl is veel reclamemateriaal met de recentste aanbiedingen te vinden. Schaf overigens alleen artikelen aan die normaal ook worden gebruikt. Andere koopjes verdwijnen vaak achter in de voorraadkast.
KOOK MET DE SEIZOENEN MEE: Kersen in de winter? Dat zijn geen Hollandse. Waarschijnlijk smaken ze niet lekker en bovendien zijn ze schreeuwend duur. Om het milieu en de huishoudknip te sparen is het veel beter om bij het kopen van groente en fruit rekening te houden met de seizoenen. Op www.eenvoudiggelukkig.nl geeft Toor de Haas een kijkje in haar keuken. In januari komen er onder andere aardperen, prei en groene kool op tafel. Afgewisseld met een heuse pompoenragout met ui, cashewnoten en rijst.
GOOI NIETS WEG: Op www.voedingscentrum.nl zijn handige tips te vinden om verspilling tegen te gaan. Kijk bijvoorbeeld voor het boodschappen doen in de koelkast of er nog restjes staan. Wees creatief: ook van kliekjes zijn er heerlijke maaltijden te maken.
BROOD BAKKEN: Ervaren broodbakkers rekenden het uit. Zelf bakken is lekkerder én voordeliger. Een site met broodrecepten om van te watertanden: uitdekeukenvanarden.blogspot.com. Wie er graag zelfgekarnde boter op smeert, neemt een kijkje op www.levenvanhetland.nl.
Recreatie
Op vakantie gaan of een leuk uitje beleven dat weinig of niets kost? Het kan echt.
WONINGRUIL: In de zomer graag naar zee of juist op zoek naar de koelte van de bossen? Misschien is er in de familie- of kennissenkring iemand te vinden die graag van woning ruilt. Er zijn ook professionele organisaties die bemiddelen. Helemaal met gesloten beurzen gaat de ruil dan niet. Huizenruil.com is een van de grootste aanbieders. In de database staan 40.000 aanbieders, verspreid over 150 landen. Het lidmaatschap bedraagt 83,40 euro per jaar of 6,95 euro per maand. Lukt het niet om binnen één jaar een ruilvakantie te boeken, dan belooft de organisatie dat het tweede jaar lidmaatschap gratis is.
Holiday link (www.holidaylink.com) brengt eveneens ruilers met elkaar in contact. Verder bemiddelt die organisatie tussen woningoppassers en -oppasvragers.
VAKANTIEVEILINGEN: Een romantisch tripje naar Brugge of ontspannen in een familiehotel in het Duitse Sauerland? Wie er voordelig tussenuit wil, kan het op www.vakantieveilingen.nl treffen. Mensen kunnen daar bieden op onder meer trips, reizen en hotelkamers. Let op: zoek altijd uit
wat het arrangement normaal gesproken zou kosten.
GOEDKOPE VLUCHT: Zomaar lukraak de eerste de beste vlucht boeken voor een vliegvakantie is niet slim. www.vliegennaar.nl geeft razendsnel een overzicht van de goedkoopste vlucht naar de gewenste bestemming. Ook handig: de site biedt een ”flight alert”. Wie een bestemming én een maximumprijs invult, krijgt een mailtje zodra er een passende aanbieding is.
DAGKAART MET KORTING: Loop nooit zomaar met de portemonnee in de hand naar de kassa van een attractie. Een kleine speurtocht op www.google.nl levert vaak een voordeelcoupon op. De ene keer biedt het lidmaatschap van de ANWB korting. De andere keer is het de website www.uitmetkinderen.nl die een actie heeft lopen.
GRATIS UITJES: Wie goed zoekt, vindt veel leuke uitjes die behalve de reis ernaartoe niets kosten. Alleen voor kinderen (en moeders) die niet bang zijn voor vieze kleding: De speelbossen EN -vijvers van Staatsbosbeheer (www.staatsbosbeheer.nl). Lammetjes een flesje melk geven, konijntjes aaien of lekker spelen in de speeltuin? Op www.gratisdagjeuit.nl is een handig overzicht van kinderboerderijen te vinden. Liever cultuur snuiven? Zowel het Concertgebouw als het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam heeft regelmatig gratis concerten op het programma (www.concertgebouw.nl en www.muziekgebouw.nl, zoek op lunchconcert). En om in de agenda te zetten: zaterdag 12 mei Landmachtdag in Oirschot, vrijdag en zaterdag 6 en 7 juli Marinedagen in Den Helder.
Uitgaven
Soms moeten consumenten wat uitgeven voordat ze (nog beter) kunnen besparen. Hierbij tips voor lezenswaardige literatuur die soms zelfs gratis is.
GENOEG: Abonnees van het tijdschrift Genoeg krijgen elke twee maanden een blad op de mat. In elk nummer verzamelt de redacties tips van lezers over één bepaald onderwerp, bijvoorbeeld over alternatieve wasmiddelen (soda en azijn zouden wondermiddelen zijn). Verder interviews, reportages en columns van besparingsdeskundigen. Achter in elk nummer staan de vaste rubrieken geld, tuin en koken. Genoeg (3,95 euro) is te koop in de kiosk, boekhandel en natuurvoedingswinkel. Een abonnement kost per jaar 24,50 euro. Wie dat meer dan genoeg vindt, kan voor handige tips ook terecht op www.genoeg.nl.
CRISISCHECKLIST: Marieke Henselmans noemt zichzelf dé expert op het gebied van vrolijk besparen. In 1999 debuteerde ze met ”Consuminderen met kinderen”, het eerste boek in een lange reeks. Op haar site is een overzicht van de uitgaven te vinden die ze schreef of waaraan ze meewerkte. ”Crisischecklist” –waar sta je financieel– en ”Besparen maar” bijvoorbeeld. Die laatste uitgave staat vol met tips om de vier seizoenen voordelig door te komen. Ook een aanrader: de ”recht op geld”-test op www.mariekehenselmans.nl. Wie weet ligt er nog ergens een zakje geld te wachten…
VREKKENPAGINA: Gelukkig vindt de Vrek de hostingskosten van de www.vrekkenkrant.nl niet te hoog. Want wie op zoek is naar tips om te bezuinigen kan op die site zijn hart ophalen. Op licht humoristische wijze (soms helaas té, grapjes over overleden familieleden zijn ongepast) houdt de Vrek een spiegel voor. De ene keer voor de bezoekers van zijn site: „Ieder pondje gaat door het mondje. Zo simpel is het (meestal).” Dus eet minder en beweeg meer. De andere keer mailt de Vrek vragen naar farmaceut Bayer. Want waarom zou paracetamol bij een drogisterijketen 0,95 euro kosten en Finimal bij de apotheek 3,05 euro? Omdat consumenten voor de merknaam moeten betalen, zo luidt de conclusie van de Vrek na een e-mailwisseling met de fabrikant.
NIBUD: Waar blijft mijn geld? Wie dat regelmatig vertwijfeld uitroept, kan terecht bij het Nibud. Deze organisatie biedt onder andere een set van twee hulpmiddelen aan die orde aanbrengt in de administratie. Met ”Bewaren” en ”Bijhouden” houden consumenten via een tabbladensysteem de vaste lasten bij en krijgen ze inzicht in de dagelijkse uitgaven via een kasboek. De twee boeken samen kosten 15,50 euro (www.nibud.nl). Er is ook een gratis versie te downloaden.