”De predikersbruid” toont geloofsstrijd puriteinen
”De predikersbruid”, zo luidt de enigszins ouderwets aandoende titel van de debuutroman van de Amerikaanse schrijfster Jody Hedlund. Het verhaal voert de lezer mee terug in de tijd, naar de zeventiende eeuw. In Engeland woedde toen in alle hevigheid de strijd tussen de puriteinen en de royalisten.
De bekendste prediker van die tijd was ongetwijfeld John Bunyan, en hij wordt dan ook gedeeltelijk als personage opgevoerd in ”De predikersbruid”, onder de naam John Costin.
Na het overlijden van zijn vrouw blijft Costin achter met vier kinderen. Zijn oudste dochter, Mary, is blind. Een jonge vrouw uit de gemeenschap, Elizabeth, ziet het als haar roeping om dit gezin te helpen, onder fel protest van Costin. Met gevaar voor eigen leven blijft ze standvastig op haar post. Totdat Costins huis in brand wordt gestoken, en zij ternauwernood aan de dood ontsnapt. Is het nog steeds Gods wil dat zij bij Costin blijft? Vervolgens wordt hij gevangengenomen, en veranderen alle perspectieven.
Jody Hedlund heeft voor deze historische roman de ”Award of Excellence” ontvangen. Haar schrijfstijl is erg onderhoudend en beeldend. Ze weet de entourage van het oude Engeland levendig voor te stellen, met alle heersende zeden en gewoonten van die tijd. Haar hoofdpersonages boeien; vooral Elizabeth is een aantrekkelijke vrouw met een sterk karakter. Tegelijkertijd geeft Hedlund informatie over de geloofsstrijd van de puriteinen. Een stuk kerkgeschiedenis met een vleug romantiek, dat zeker door de mooie vertaling van Lia van Aken de moeite waard is om te lezen.
Boekgegevens
”De predikersbruid”, door Jody Hedlund (vert. Lia van Aken);
uitg. De Groot Goudriaan, Utrecht, 2011; ISBN 978 90 886 5222 6; 384 blz.; € 19,95.