Opinie

Folder met wonderlijke uitwerking

Een weggooide evangelisatiefolder heeft soms een wonderlijke uitwerking, verhaalt R. L. Lichtert.

22 December 2011 20:41Gewijzigd op 14 November 2020 18:21
De Belgische stad Anderlecht rond 1900. Foto DelCampe
De Belgische stad Anderlecht rond 1900. Foto DelCampe

De artikelen over de doelmatigheid van het folderen (RD 10-12 en 14-12) deden mij terugdenken aan mijn grootvader van moederskant. Hij werkte rond 1900 in een wolfabriek in de Belgische plaats Anderlecht. Zoals toentertijd iedereen in België, was hij rooms-katholiek.

Op een gegeven moment vond hij op straat een foldertje, vuil en besmeurd. Nieuwsgierig als hij was, raapte hij het op. Het was zijn eerste kennismaking met het Evangelie. Uiteindelijk sloot hij zich aan bij de protestantse kerk in Anderlecht. Later werd hij lid van de Belgische Christelijke Zendingskerk; een kerk van gereformeerde origine.

Toen mijn grootouders niet meer in de Rooms-
Katholieke Kerk kwamen, informeerde de pastoor naar de reden. Toen hij vernam dat zij naar de protestantse kerk gingen, gebood meneer de pastoor de huiseigenaar dat hij die „ketters” op straat moest zetten. De huiseigenaar gehoorzaamde. Mijn grootouders en hun vijf kinderen kwamen op straat terecht.

De pastoor ging ook naar de directeur van de fabriek. Hij hield de directie voor dat zij die ketter op straat moest zetten. Zij gaf daar echter geen gehoor aan. Zij weigerde een goede en betrouwbare werkkracht op straat te zetten.

Mijn grootvader aan vaderskant had een schoenmakerij en een schoenenwinkel. Op een gegeven moment werd er in Veeweide, in de buurt van Anderlecht, geëvangeliseerd door zevendedagsadventisten. Een van de knechten van mijn grootvader was gaan luisteren. Hij zei tegen mijn grootvader: „Daar hoor je wat anders dan bij ons in de Rooms-Katholieke Kerk.” De „patron” moest ook maar eens gaan luisteren.

Het Evangelie raakte mijn grootvader diep. Toen bekend werd dat hij het rooms-katholicisme de rug toekeerde, heeft de knecht die hem wees op de evangelisatiebijeenkomsten, vermoedelijk op aandringen van de pastoor, de etalage van de winkel ingegooid.

Via een klant is mijn grootvader uiteindelijk ook lid geworden van de Belgische Christelijke Zendingskerk. Daar hebben mijn ouders elkaar ontmoet.

Uit bovenstaande blijkt welke wonderbaarlijke wegen de Heere gaat in het leven van mensen. Ik kijk er nog geregeld met verheuging en dankbaarheid op terug.

De auteur is lezer te Ridderkerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer