Politiek

Atsma rekent op toestemming vergassen ganzen

DEN HAAG (ANP) – Ganzen vergassen om het vliegverkeer bij Schiphol veiliger te maken mag niet zomaar. Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) heeft echter goede hoop dat hij er toestemming voor krijgt uit Brussel.

22 December 2011 14:10Gewijzigd op 14 November 2020 18:21
Joop Atsma. Foto ANP
Joop Atsma. Foto ANP

Vanwege het fors gestegen aantal aanvaringen met vogels, heeft hij de Europese Commissie toestemming gevraagd om ganzen te mogen vergassen. De teller van het aantal keren dat vliegtuigen botsten met vogels staat dit jaar op 316 aanvaringen. Een record, hield Atsma de Tweede Kamer donderdag voor.

Het aantal ganzen in de buurt van Schiphol is volgens hem de afgelopen jaren vertienvoudigd. De situatie is erger dan menigeen denkt, aldus de bewindsman. Hij verzekerde de Kamer die niet enthousiast is over het vergassen en dat hij het ook liever anders zou doen. Maar omdat er alleen maar meer ganzen in ons land komen ondanks alle pogingen om het aantal te laten afnemen, vindt hij vergassen gerechtvaardigd. „Dit is de realiteit. Als je niets doet, weet je dat het alleen maar erger wordt.”

Hij beloofde wel dat hij elke oplossing die helpt, zal meenemen in het pakket. Er komt nu een proef met het inzaaien van olifantsgras bij Schiphol. Dat moet de ganzen weg krijgen, maar of het helpt is de vraag. „Als daar zwermen spreeuwen op afkomen, hebben we weer een ander probleem”, aldus Atsma.

Om het aantal ganzen in Nederland terug te dringen, stelde Atsma’s collega Henk Bleker (Natuur) dat hij het eerder gesloten akkoord van natuur- en agrarische organisaties verenigd in de Ganzen-7, als uitgangspunt neemt. De Ganzen-7 vindt ook dat er veel te veel ganzen zijn die voor overlast en schade zorgen en wil het aantal in 5 jaar tijd terugbrengen van 280.000 tot hooguit 100.000.

Wanneer alternatieven als het schudden van eieren en telen van andere gewassen niet werkt, zullen ganzen uiteindelijk moeten worden vergast. Op aandringen van de Kamer spreekt Bleker nog met de Vogelbescherming en een expert over de meest diervriendelijke manier van vergassen. „Maar als er een manier is die een tikkie beter is qua dierenwelzijn, dan doen we dat”, beloofde Bleker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer