Raad van State kraakt bankenbelasting
DEN HAAG (ANP) – De Raad van State ziet weinig in het kabinetsvoorstel voor een bankenbelasting in 2012. De motieven om zo’n heffing in te voeren, zijn volgens het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet niet overtuigend.
Zo wijst de raad erop dat alle banken er door worden getroffen, terwijl maar een aantal in crisistijd steun heeft gekregen van de overheid. Voordat er „op verantwoorde wijze” een bankenbelasting zou kunnen komen, zou het kabinet volgens de raad eerst een visie moeten ontwikkelen op de rol van banken in de samenleving.
Het streven van het kabinet om via de bankenbelasting ook de bonussen in de financiële sector aan te pakken, krijgt ook kritiek. De Raad van State vindt de timing ongelukkig omdat volgens onderzoek banken en verzekeraars juist goed op weg zijn met hun beloningsbeleid. Ook vraagt de raad zich af of de maatregel wel effectief is.
In het advies stelt de Raad van State dat er in tegenstelling tot wat het kabinet nastreeft wel sprake is van een stapeling van meerdere maatregelen voor banken. „De financiële instellingen worden immers ook geconfronteerd met tal van andere maatregelen”, aldus de raad. Dan gaat het onder meer om strengere kapitaaleisen, bijdragen aan het depositogarantiestelsel en strenger toezicht. De raad vreest dat kredietverlening door banken hierdoor „duurder en moeizamer” wordt, terwijl die juist nu vanwege de crisis van groot belang is. Gevreesd wordt ook dat er grote verschillen bestaan tussen landen waar bankenheffingen worden ingevoerd.