Carola Schouten: Laat voetbalclubs zelf kosten politie-inzet betalen
De politiekosten rond voetbalwedstrijden bedragen jaarlijks zo’n 20 miljoen euro. Carola Schouten vindt dit onverantwoord en pleit voor een hooliganheffing.
Vorige week was het weer zover: een voetbalwedstrijd liep uit op een veldslag (RD 5-12). Dit keer ging het om een wedstrijd tussen FC Utrecht en FC Twente. Vanuit het Twentevak werd tijdens de wedstrijd vuurwerk gegooid naar het Utrechtpubliek. Na de wedstrijd gooiden Utrechtfans stenen naar de politie.
Helaas zijn dergelijke voetbalrellen geen uitzondering. Het voetbalseizoen is nog maar vier maanden oud, maar nu al moesten politieagenten in twee situaties waarschuwingsschoten lossen omdat ze door hooligans in het nauw werden gedreven. De risico’s waaraan agenten worden blootgesteld zijn aanzienlijk. Hiernaast zijn de kosten voor het handhaven van de orde rond voetbalwedstrijden hoog. Jaarlijks besteedt de politie zo’n 300.000 manuren aan bewaking van voetbalwedstrijden. Uren die niet ingezet kunnen worden voor andere politietaken. De kosten hiervan: meer dan 20 miljoen euro per jaar.
Het is onverantwoord dat de hele samenleving via belastinggeld voor deze kosten opdraait. De ChristenUnie pleit daarom voor de invoering van een ‘hooliganheffing’. Daarbij worden de kosten voor de politie-inzet doorberekend aan de betaaldvoetbalclubs. Deze kunnen er zelf voor kiezen om dit om te slaan in de prijs van de voetbalkaartjes.
In de voetbalwereld vieren commerciële belangen hoogtij. Met enige regelmaat horen we berichten van voetbalclubs die weer voor miljoenen spelers aantrekken. Dan is het niet te veel gevraagd als we de hoge kosten van politie-inzet in dit geval neerleggen waar ze gemaakt worden.
Binnenkort komt het kabinet met een voorstel voor de invoering van een evenementenheffing. Daarbij worden de politiekosten in rekening gebracht bij de organisatoren van grote evenementen. Opmerkelijk genoeg gaat dit niet gelden voor het betaald voetbal. Terwijl maar liefst een derde van de kosten voor politie-inzet bij evenementen veroorzaakt wordt door voetbalwedstrijden. Het is niet uit te leggen dat organisatoren van grote festivals en concerten voortaan wel een rekening gestuurd krijgen voor de beveiliging van hun evenementen, maar het betaald voetbal niet.
Het is bovendien inconsequent. Ook geweld bij andere evenementen, zoals dancefestivals, wordt regelmatig door voetbalhooligans veroorzaakt. Het kan toch niet zo zijn dat voor dancefeesten die worden verstoord door voetbalvandalen wel een heffing wordt gevraagd, maar niet voor de voetbalwedstrijden waar diezelfde vandalen vandaan komen?
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft ook geen enkele logische reden waarom hij voetbalwedstrijden hiervan uitzondert: „Hier is nu eenmaal voor gekozen is in het coalitieakkoord.” De machtige sportlobby heeft de coalitie en de gedoogpartner blijkbaar goed in de greep.
Dit is onverantwoord. Juist in een tijd van economische crisis en keiharde bezuinigingen is het niet meer dan logisch dat ook de voetbalwereld een financiële bijdrage levert aan de kosten waarmee hij de samenleving opzadelt.
De auteur is Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.