Uitzendbranche heeft weer één CAO
De CAO voor uitzendkrachten 1999-2003 is zondag algemeen verbindend verklaard. Alle uitzendondernemingen moeten voortaan werken op basis van dezelfde arbeidsvoorwaarden.
Uitzendkrachten moeten minimaal worden betaald volgens het loongebouw van de ABU-CAO. Verder gelden er gelijke voorwaarden voor de rechtspositie van de uitzendkracht en aanvulling van loon bij ziekte.
Volgens een woordvoerster van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) betekent het dat uitzendondernemingen die niet bij de ABU zijn aangesloten, aan allerlei regels moeten voldoen.
De ABU vertegenwoordigt ruim 270 uitzendondernemingen met in totaal meer dan 2600 vestigingen in Nederland. Dat is ruim 90 procent van de markt. Elk jaar worden er circa 725.000 uitzendkrachten geplaatst.
Nu de CAO algemeen verbindend is verklaard, ligt de weg open om ondernemingen aan te pakken die zich niet aan de CAO houden. De ABU en de vakbonden spraken eerder dit jaar af ongeveer 0,5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de naleving van de regels.
Voor het eerst in vijf jaar is de CAO voor uitzendkrachten algemeen verbindend verklaard. Jarenlang gesteggel ging eraan vooraf. De nieuwe regels gelden tot het einde van 2003. De partijen hopen dat er tegen die tijd nieuwe afspraken komen.
Het opleggen van de CAO aan de hele branche was al enkele jaren niet mogelijk, omdat er voortdurend bezwaren tegen in werden gebracht. Groot geschilpunt was of uitzendkrachten nu moesten worden betaald volgens de uitzend-CAO of volgens de CAO van het bedrijf waar de flexkracht werkt.
Ook steggelden de sectoren onderling over de scholingsfondsen. Als een uitzendkracht onder de CAO van het inlenende bedrijf zou vallen, zou het uitzendbureau geld moeten afdragen aan het desbetreffende scholingsfonds. De uitzendsector wilde echter alleen aan eigen fondsen betalen. Afspraken in de Stichting van de Arbeid over de reikwijdte van de CAO’s hebben nu een algemeenverbindendverklaring mogelijk gemaakt, aldus de ABU.
Vier organisaties hebben dispensatie aangevraagd omdat zijzelf een CAO hebben gesloten. Een daarvan is het bedrijf Van der Noord Personeelsdiensten, dat volledige personeelsbestanden van werkgevers overneemt en daarom stelt geen uitzendorganisatie te zijn.
De tegenhanger NBBU voor kleine uitzendbureaus sprak zich in mei uit tegen het algemeen verbindend verklaren van de CAO. De vereniging meent dat de vrijheid van kleine ondernemingen door grote beursgenoteerde uitzendorganisaties zoals Vedior en Randstad wordt beperkt.