Cultuur & boeken

Weerkunde met creatief randje

Hoe warmt de zon de aarde op? Wat is albedo? Uit welke gassen bestaat de atmosfeer? Hoe ontstaan wolken? Heeft de draaiing van de aarde effect op de windrichting?

14 December 2011 16:00Gewijzigd op 14 November 2020 18:12

Deze en nog veel meer vragen probeert de Franse natuurkunde­leraar Yves Corboz in zijn boek ”Meteorologie” te beantwoorden. Niet alleen beschrijvend: de lezer mag ook zelf aan het werk met de honderd experimenten die grotendeels met huis-tuin-en-keukenmateriaal uitgevoerd kunnen worden.

En daarin betoont hij zich de vindingrijke docent. Zo bevat het boek handleidingen om een simpele windkracht- of regenmeter te bouwen. Wie aan de tekst alleen niet genoeg heeft, kan terugvallen op duidelijke illustraties en foto’s.

Tegelijk probeert de auteur iets over te dragen van het mysterieuze en ongrijpbare van het weer. „Hoewel weerverschijnselen op een zakelijke manier worden beschreven, zijn orkanen en cyclonen nog altijd even grillig en dreigend als vroeger.” Hoewel hij niet spreekt over de hand van God, blijkt hieruit wel dat de nietigheid van de mens.

Soms gaat het boek onderuit op woordkeuze en zinsbouw. En dat is jammer. Wat is bijvoorbeeld het „privilege van het klimaat?” Of een zin als: „Apparatuur voor automatische bepaling ontslaat degenen die erover beschikken van een permanente waakzaamheid om de opvallende pieken of dalen in de druk op te merken die de passage van een front, een extra diepe depressie of iets dergelijks verraden.” Een onleesbare rijstebrij. Een grondiger eindredactie had geen kwaad gekund voor deze Nederlandse vertaling.


Boekgegevens

”Meteorologie. 100 experimenten om het weer te begrijpen”, Yves Corboz; uitg. Veen Magazines, Diemen, 2011; ISBN 978 90 857 1376 0; 230 blz.; € 42,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer