Kerk & religie

Bijbelsmokkel is legaal’

Het smokkelen van bijbels naar landen die deze boeken verbieden, is niet illegaal. De bijbel staat immers vol met voorbeelden van gelovigen die tegen de autoriteiten ingaan om „Gods roepstem” te volgen.

ANP
9 January 2002 17:28Gewijzigd op 13 November 2020 23:21

Dat stelt de Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK), een interkerkelijke organisatie die al 35 jaar lang christenen in communistische en andere landen wil helpen door bijbels en christelijke lectuur te verspreiden. China maakte dinsdag bekend een zakenman uit Hongkong te vervolgen, die vorig jaar 33.000 exemplaren van het Nieuwe Testament het land wilde invoeren. Hij kan daarvoor de doodstraf krijgen, vrezen mensenrechtenorganisaties.

De SDOK, die nog niet precies van deze zaak op de hoogte is, vindt het gerechtvaardigd als christenen bijbels een land binnensmokkelen. „Onze eerste toewijding is niet aan aardse koningen, maar aan de Koning der koningen”, schrijft de stichting in haar maandblad De stem der martelaren. Als kinderen van God ’schreeuwen om geestelijk voedsel’, dan zal de SDOK hun schreeuw op alle mogelijke manieren moeten beantwoorden.

„Als aardse regeringen daarbij in de weg staan, dan gaan wij om hen heen om onze hongerige broeders en zusters in gesloten landen te voeden”, meent de stichting. Volgens een woordvoerder zijn er in de hele wereld 200 miljoen christenen die om hun geloof worden vervolgd. De SDOK heeft vorig jaar duizenden bijbels, christelijke boeken en traktaten in China, India, Afghanistan, Sudan en landen in het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië afgeleverd.

De SDOK en andere organisaties zetten zich in de afgelopen weken vooral in voor het lot van de 46-jarige Gong Shengliang, de leider van de ondergrondse Zuid-Chinese Kerk. Shengliang werd eind december ter dood veroordeeld, maar het doodvonnis is zondag tot nader order uitgesteld. Dat komt mede door de gebeden en protesten van christenen, zei de SDOK-woordvoerder. Volgens hem is China gevoelig voor aandacht uit het westen.

De SDOK werd in 1966 opgericht naar aanleiding van de boodschap van de Roemeense jood en predikant ds. Richard Wurmbrand. Die bracht om zijn geloof 14 jaar door in communistische gevangenissen. De stichting laat zich bij haar werk inspireren door de bijbeltekst ’Gedenkt de gevangenen alsof gij mede gevangen waart’ (Hebreeën 13:3).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer