Buitenland

Obama wil drone terug van Iran

WASHINGTON (ANP/RTR) – De Verenigde Staten hebben gevraagd om teruggave van een onbemand vliegtuig dat op Iraanse bodem is terechtgekomen. De Amerikaanse president Barack Obama heeft dat maandag gezegd.

12 December 2011 19:45Gewijzigd op 14 November 2020 18:10
Beelden op de Iraanse staatstelevisie van de RQ-170 Sentinel. Foto EPA
Beelden op de Iraanse staatstelevisie van de RQ-170 Sentinel. Foto EPA

„We hebben het teruggevraagd. We wachten af hoe de Iraniërs reageren”, aldus Obama tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Iraakse premier Nouri al-Maliki.

Iran stelde vorige week dat het een Amerikaans spionagetoestel had neergehaald boven het oosten van het land. Het zou gaan om een zeer geavanceerde RQ-170 Sentinel.

Het was de eerste openlijke Amerikaanse bevestiging dat de drone in Iraanse handen is. Anonieme Amerikaanse functionarissen verklaarden vorige week dat het toestel een missie uitvoerde voor de inlichtingendienst CIA. Ze vermoeden dat het vliegtuig niet is neergehaald, maar een technisch mankement had.

Iran liet maandag weten het toestel te willen namaken. De staatstelevisie meldde dat wetenschappers op het punt staan de geheime software van het spionagevliegtuig te ontrafelen.

Irak

De geschiedenis zal oordelen over de beslissing van de voormalige Amerikaanse president George W. Bush om Irak binnen te vallen. Dat zei Obama maandag na gesprekken met Nouri al-Maliki. Obama noemde de invasie „een domme oorlog” toen hij nog senator was van de staat Illinois. De laatste Amerikaanse militairen verlaten het Arabische land deze maand na een aanwezigheid van bijna 9 jaar.

De Verenigde Staten vielen Irak in 2003 aan omdat de toenmalige dictator Saddam Hussein massavernietigingswapens zou hebben. Tijdens Amerikaanse aanwezigheid kwamen tienduizenden Irakezen om en verloren bijna 4500 Amerikanen het leven.

Obama en Maliki overlegden over de toekomstige relatie tussen hun landen. Obama liet na afloop weten dat de VS het Iraakse volk niet de rug zullen toekeren en dat Amerika een partner blijft van Irak. Hij waarschuwde andere landen zich niet te mengen in Iraakse aangelegenheden na het Amerikaanse vertrek. Obama doelde daarmee waarschijnlijk op buurland Iran.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer