Strengere regels voor thuisonderwijs
DEN HAAG – Ouders die hun kinderen thuis zelf onderwijs geven, moeten in de toekomst met een certificaat of diploma kunnen aantonen dat ze de Nederlandse taal voldoende beheersen.
Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs) heeft daarover een brief naar de Tweede Kamer gestuurd, aldus een woordvoerder van het departement maandagochtend. De Kamer debatteert donderdag over de kwaliteit van het thuisonderwijs.
Los van de taaltoets moeten deze ouders elk jaar een plan van aanpak indienen. Verder moeten ze elk jaar een voortgangsgesprek voeren met de leerplichtambtenaar. Bij dit gesprek moet ook het kind aanwezig zijn.
In Nederland krijgen enkele honderden, voornamelijk protestantse, kinderen onderwijs van hun ouders. In politiek Den Haag ontstond dit voorjaar onrust omdat in Amsterdam grote aantallen islamitische ouders hun kinderen thuisonderwijs zouden gaan geven vanwege de sluiting van een islamitische school. De Amsterdamse wethouder Asscher wist de ouders van hun voornemen te weerhouden.
Een meerderheid van de Kamer, aangevoerd door VVD en PVV, stelde dit voorjaar dat er een taaltoets moest komen voor ouders die hun eigen kinderen les willen geven.
Van Bijsterveldt voelt niet voor de suggestie van SGP en D66 om ouders vrijstelling van de leerplicht te geven omdat ze een hoogbegaafd kind hebben.
Op dit moment mag thuisonderwijs alleen als de ouders bezwaren hebben tegen de levensbeschouwelijke richting van de school.