Binnenland

JSF-orders vallen niet tegen

Het kabinet bestrijdt dat de orders voor de Nederlandse industrie bij de bouw van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF tegenvallen. De regering ziet dan ook geen enkele reden om uit het project te stappen.

ANP
18 July 2003 15:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

Dit blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) op Kamervragen.

Aanleiding tot de vragen waren berichten over een Amerikaans rapport over de manier waarop de diverse landen dingen naar orders. Nederland zou dat relatief slecht doen. Voor D66-leider Dittrich reden om te bepleiten dat ons land uit het project stapt. Zijn partijgenoot minister Brinkhorst van Economische Zaken liet daarop weten hier niets voor te voelen.

In het eerste jaar van de deelname van ons land hebben de bedrijven voor 95 miljoen dollar aan opdrachten ontvangen. Die bieden uitzicht op enkele honderden miljoenen dollars aan orders in een volgende fase. Er is geen aanleiding om de oorspronkelijke verwachtingen van de orders bij te stellen. Die verwachtingen gaan uit van 7,5 tot 10 miljard dollar aan productie in ons land over de hele duur van het project, aldus Van Gennip.

De bewindsvrouw ontkent dat Nederland passief is geweest in de jacht naar orders. Weliswaar hebben het Verenigd Koninkrijk en Canada meer orders verworven dan ons land, maar Nederland laat tot dusver wel Denemarken, Noorwegen, Italië, Turkije en Australië achter zich.

Als Nederland nu uitstapt zouden betalingen van de overheid vervallen. Dittrich wil dat gebruiken voor investeringen in onderwijs. In de huidige regeerperiode zou het volgens het kabinet gaan om 348 miljoen dollar, maar de regering geeft er dus de voorkeur aan om op lange termijn de vruchten te plukken van het JSF-project. Bovendien overweegt de regering om later JSF-toestellen te kopen. Als Nederland nu uit het project stapt en later niet de JSF aanschaft, scheelt dat ongeveer 65 miljoen euro.

De Nederlandse onderneming Thales was bezorgd en teleurgesteld over de kansen van dit bedrijf in het JSF-project. Van Gennip zegt de zorg van deze onderneming over de ingewikkelde Amerikaanse wetgeving bij dit soort orders te delen. Nederland dringt er dan ook bij de Amerikaanse overheid op aan om tot versoepeling van deze „exportrestricties” te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer