Behandelaar introduceert bezoekdieren voor tbs’ers

Patiënten in tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken krijgen vanaf volgend jaar honden over de vloer, omdat de dieren mogelijk een gunstig effect hebben op hun behandeling. Sociotherapeut Nienke Boers (29) leidt het project. Zij nam in het kader van haar opleiding management in de zorg het initiatief voor de zogeheten bezoekdierteams, die in februari starten. Vanaf dat moment nemen enkele medewerkers en vrijwilligers van de kliniek hun honden mee, om de patiënten met de dieren in contact te brengen.

Reinald Molenaar en Bert Monster
8 December 2011 17:58Gewijzigd op 14 November 2020 18:06
Nienke Boers. Foto Alexander Dijk
Nienke Boers. Foto Alexander Dijk

„Dieren veroordelen je niet”, aldus Boers. „Ervaringen in het buitenland leren dat mensen zelfs minder medicatie nodig hebben als ze met beesten in aanraking komen. Zover zijn we hier nog niet, maar duidelijk is wel dat het contact met honden ontspannend werkt.”

Die gunstige invloed op de patiënten ziet Boers nu al als drugshonden van tijd tot tijd in de kliniek komen. „Een aantal patiënten reageert enthousiast op de honden, en het is later vaak een dankbaar gespreksonderwerp.” Bovendien kan een hond de tbs’er een spiegel voorhouden. „Tijdens een wandeling bijvoorbeeld ervaart de patiënt wat het effect is van zijn eigen gedrag op de hond. Op die manier kan hij leren wat de invloed is van zijn gedrag op de mensen om hem heen.”

Om in aanmerking te komen voor het predicaat bezoekdier moet een hond op auditie in de kliniek. Het dier moet ten minste één jaar oud zijn, sociaal zijn in het contact en niet gespannen zijn. „Het dierenwelzijn staat voorop. Als blijkt dat een hond zenuwachtig reageert op de beveiligingspoorten bij de ingang van de kliniek, is hij ongeschikt voor een rol in Oldenkotte.”

Een dagelijkse ontmoeting met de bezoekdieren is niet nodig voor een goede hechting tussen hond en patiënt, aldus Boers. „De honden komen alleen in de avonden en de weekenden in de kliniek. Dan zijn de patiënten terug van hun dagbesteding. Voor hen is het contact met de honden ontspannend.”

In hoeverre is de veiligheid van de dieren gewaarborgd in het contact met tbs’ers? „De sessies met de honden staan altijd onder toezicht van personeel. Op dit moment komen de patiënten ook al met beesten in aanraking bij de dierverzorgingsafdeling. Ooit bespuugde een patiënt een konijn omdat het beestje op zijn schoot zijn behoefte had gedaan. Daar bleef het bij.”

Grote huisdieren zijn in de kliniek niet toegestaan. Wel hebben sommige tbs’ers een vogel of een vis op hun kamer. Volgens Boers kunnen deze kleine huisdieren een gunstige invloed hebben. „Patiënten hebben een stimulans om terug te komen op hun kamer.” Zelf heeft Boers twee honden. Die gaat ze echter niet inzetten tijdens het project: „Ik richt me op de organisatie ervan.”

Dit is het vierde deel in een serie over tbs-kliniek Oldenkotte, haar medewerkers en patiënten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer