Economie

Meeroken in de bedrijfskantine

Werknemers komen in de bedrijfskantine het vaakst in aanraking met tabaksrook. Dit wijst onderzoek van de Stichting volksgezondheid en roken (Stivoro) uit.

Redactie economie
18 July 2003 08:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

In de topzeven staan verder werkruimten van collega’s, de nabije omgeving van koffieautomaten, eigen werkruimten, gangen, vergaderruimten en toiletten. Eenvoudiger geformuleerd, op de werkkast na kunnen werknemers zo ongeveer overal in het bedrijf in aanraking komen met tabaksrook.

Per 1 januari 2004 hebben, volgens de gewijzigde Tabakswet, alle werknemers recht op een rookvrije werkplek. Toch komt gemiddeld 65 procent van de werknemers in de werkomgeving nog in aanraking met tabaksrook. Hoewel werkgevers een rookbeleid moeten voeren, meldde Stivoro donderdag dat 54 procent van de bedrijven nog geen enkele regel op papier heeft gezet.

De organisatie, die roken uit de samenleving wil bannen, maant werkgevers nog eens maatregelen te treffen om rookvrij werken mogelijk te maken. „Niet alleen de eigen directe werkplek, maar ook toiletten, gangen, vergaderzalen, kantines en dergelijke moeten rookvrij zijn.”

Een goed rookbeleid betekent overigens niet een totaal rookverbod. De werkgever mag aparte rookruimtes instellen. Sommige bedrijven staan hun werknemers alleen toe buiten de deur te roken - liefst uit het zicht van de hoofdingang. Andere wijzen aparte ruimtes aan als rookhol, of laten een hokje plaatsen op het bedrijfsterrein.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer