„Meer geld voor sociale werkplaatsen”
DEN HAAG (ANP) – De sociale werkplaatsen moeten er 230 miljoen euro per jaar bij krijgen. Zo blijven alleen al deze kabinetsperiode 125.000 mensen extra aan het werk. Die oproep doet Cedris, de vereniging van sociale werkplaatsen, maandag aan het kabinet.
De extra investering valt grotendeels terug te verdienen. Het kabinet zou jaarlijks 115 miljoen euro besparen aan uitkeringen. Het geld dat overblijft komt nagenoeg overeen met de 100 miljoen euro die minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) bij de totstandkoming van het bestuursakkoord heeft gereserveerd voor gemeenten die in de problemen komen bij de uitvoering van de nieuwe Wet werken naar vermogen.
Gemeenten moeten de komende jaren fors bezuinigen op de sociale werkplaatsen. Daarnaast worden de bijstand, de Wajong en de regeling voor de sociale werkplaatsen per 2013 gebundeld in de nieuwe Wet werken naar vermogen. Het kabinet hoopt dat er zo meer mensen uit de bijstand bij een ’gewone’ werkgever aan de slag gaan. Maar Cedris is juist bang dat veel mensen door de bezuinigingsslag tussen wal en schip vallen.
Ook doet Cedris een oproep om af te zien van een aparte cao voor sociale werkplaatsen, omdat de huidige cao relatief duur is en zou zorgen voor extra wachtlijsten. Nu verdienen mensen daar gemiddeld 120 procent van het minimumloon. In de regeling Werken naar vermogen verdienen mensen ten hoogste het minimumloon. Momenteel staan er 20.000 mensen op de wachtlijst om in een sociale werkplaats aan de slag te gaan. Uit berekeningen van Cedris blijkt dat het 5 jaar duurt voordat die lijst is weggewerkt.
Cedris berekende dat in 2015 80 procent van het budget opgaat aan loonkosten voor de huidige groep van 100.000 mensen. Dit gaat ten koste van de begeleiding en scholing van de 400.000 mensen die straks onder de nieuwe wet gaan vallen. „Zij dreigen aan de kant te komen te staan”, aldus Cedris-voorzitter Iris van Bennekom.