Cultuur & boeken

Chronologie van Abraham tot Paulus

In de Bijbel staan veel geschiedenissen in een historisch verloop zonder dat er jaartallen worden genoemd. Door zorgvuldige bestudering van de chronologische aanwijzingen en door de verbinding met buiten-Bijbelse gegevens is het mogelijk een tijdbalk op te stellen.

dr. M. J. Paul
2 December 2011 20:48Gewijzigd op 14 November 2020 18:00

Andrew Steinmann, een Amerikaanse oudtestamenticus en orthodoxe lutheraan, geeft in zijn laatste boek een helder overzicht van de chronologie van de tijd van Abraham tot die van de apostel Paulus.

Hij sluit grotendeels aan bij het werk van E. R. Thiele over de tijd van de koningen, maar hij verschaft ook nieuwe inzichten. Zo worden nu ook de joodse gegevens over de berekening van de sabbats- en de jubeljaren gebruikt. Blijkbaar werd het jubeljaar in de tijd van Ezechiël voor de zeventiende keer gehouden.

Daaruit volgt dat het eerste jubeljaar in 1358 was, 49 jaar na de intocht in het beloofde land in het jaar 1406 voor Christus. Voor de periode van het Nieuwe Testament zijn er enige nieuwe inzichten over Cyrenius, de regeringsperiode van Herodes de Grote, en de indeling van de lijdensweek.

Steinmann verwijst meermalen naar buiten-Bijbelse gegevens, maar bij de periode vóór David is hij daarin terughoudend, mede vanwege enige onzekerheden in de Egyptische chronologie. Toch had ik daarover graag nog wat meer vernomen.

Het boek is helder geschreven en niet al te technisch, terwijl de specialisten genoeg aanknopingspunten krijgen. Op internet zijn mooie aanvullende overzichten te vinden: zie de site cph.org/aescharts.


Boekgegevens

”From Abraham to Paul. A Biblical Chronology”, door Andrew E. Steinmann; uitg. Concordia Publishing House, Saint Louis, 2011; ISBN 978 07 586 2799 5; 464 blz.; $ 79,99.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer