Groen & duurzaamheid

Recorddroogte in november

DE BILT (ANP) – November 2011 was de droogste elfde maand in ruim honderd jaar. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI in De Bilt. Oorzaak is een hogedrukgebied boven het oosten van Europa dat voor een droge zuidoostelijke stroming in ons gebied zorgde.

30 November 2011 11:20Gewijzigd op 14 November 2020 17:57
KNMI. beeld ANP
KNMI. beeld ANP

Het weerbureau registreerde een november met de minste neerslag sinds het begin van de metingen in 1906. Gemiddeld over het hele land telde het KNMI 9 millimeter hemelwater. Normaal is dat ongeveer 82 millimeter. Tot nu toe was november 1920 met 11 millimeter het droogst.

Op sommige plaatsen viel de afgelopen maand niet meer dan 2 millimeter regen. Volgens het KNMI heeft de droogte niets te maken met veranderingen van het klimaat.

De hele herfst (september, oktober, november) was volgens de meteorologen zeer zacht, zeer zonnig en droog. De gemiddelde temperatuur lag met 11,4 bijna een graad Celsius boven het langjarig gemiddelde van 10,6. Herfst 2011 komt daarmee op plaats 9 in de reeks gemeten najaren sinds 1901.

Rijn

De waterstand van de Rijn bij Lobtih schommelt woensdag rond het absolute laagterecord van 2003. Dat record staat op 6.90 meter boven NAP.

Woensdagmorgen was de stand 6.91 meter boven NAP, maar als het niet hard en dagenlang gaat regenen in het stroomgebied van de rivier voorziet Rijkswaterstaat voor zondag verdere daling naar 6.85 meter boven NAP. Er wordt in Nederland noch in Duitsland regen van grote betekenis voorspeld.

Er is nog lang geen sprake van een laagste vaardiepte ooit, want de Rijn voert woensdag nog 789 kubieke meter water per seconde af, terwijl er in 1947 nog maar een vaardiepte van 620 kuub per seconde over was. Dat komt doordat de rivierbodem in de loop der jaren is gezakt. De scheepvaart ondervindt echter wel veel hinder van de lage waterstand, want daardoor wordt de vaargeul steeds smaller. Inhalen en passeren is al enige tijd verboden, net als afmeren aan diverse kades. Het is erg druk op Waal en Rijn, omdat schepen niet veel lading tegelijk mee kunnen nemen vanwege de diepgang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer