Hoogervorst: veel voorzichtiger worden
DEN HAAG (ANP) – „Aan de financiële crisis ging een orgie van 10 jaar kredietverlening vooraf. Iedereen werd aangemoedigd om zich diep in de schulden te steken.” Zo schetste Hans Hoogervorst, oud-topman van financiële toezichthouder AFM, dinsdag de oorzaak van de kredietcrisis voor de commissie-De Wit.
Bij het „afbouwen” van de enorme schuldenlast bleven volgens hem ongelukken niet uit. In 2008 trof het de banken, nu treft het de overheden, aldus Hoogervorst.
„Hoe hebben we toegelaten dat de financiële sector zich zo diep in de schulden kon steken? Alle normale principes van voorzichtigheid zijn over het hoofd gezien. We moeten veel voorzichtiger worden.” Die les kunnen we uit de kredietcrisis leren, aldus Hoogervorst.
Bij de kredietcrisis heeft de bankensector de risico’s enorm onderschat, aldus de oud-minister. Volgens hem konden de banken het risico van de giftige hypotheken niet aan, omdat ze geen buffers meer hadden. Dat gold ook voor ons land. ING, ABN Amro en Fortis waren „uitgemergelde banken. Ze konden niks hebben.”
Hij zette uiteen dat in 2008 de boekhoudregels aan banken toestonden hun obligatieleningen hoog te waarderen. Dat leidde bij Deutsche Bank, de grootste bank van Europa, toen tot een mooie winst. Het deel van de obligaties dat voor marktwaarde in de boeken staat, is sindsdien fors gedaald. Veel van de obligaties staan op basis van historische waarde te duur in de boeken.
Hoogervorst stelde dat de boekhoudregels onder politieke invloed staan. Politici zien volgens hem graag dat banken veel geld uitlenen aan bedrijven en burgers, omdat dat leidt tot economische groei. Er is altijd een risico dat financiële instellingen hun positie te rooskleurig voorstellen, aldus Hoogervorst.
Over de huidige economische situatie is hij somber. „De problemen zijn nu misschien wel onbeheersbaar geworden.”