Schilder hoorde eerder over overheidsbelangen
DEN HAAG (ANP) – Toenmalig directeur Arnold Schilder bij De Nederlandsche Bank (DNB) hoorde op zaterdag 27 september 2008 over een plan van België en Luxemburg om een belang in bankverzekeraar Fortis te nemen, en dat Nederland dat wellicht ook kon doen. Die informatie heeft hij later die dag niet gedeeld met Nederlandse hoofdrolspelers als premier Jan Peter Balkenende en minister van Financiën Wouter Bos.
Op zondag in Brussel hoorde de Nederlandse delegatie vervolgens dat er gewerkt werd aan een oplossing via overheidsbelangen in Fortis, en overname door een andere bank niet haalbaar bleek. Daarbij koersten België en Luxemburg aan op een belang van 49 procent in Fortis, bleek vrijdag bij het verhoor van Schilder bij de parlementaire enquêtecommissie.
Schilder benadrukte dat De Nederlandsche Bank geen uitgesproken voorkeur had voor een overname van de Nederlandse Fortisdelen door een bank uit eigen land. Bekend is dat onder meer gesproken is over opties als ING en Rabobank. „We zitten daar niet om voorkeuren te hebben”, aldus Schilder. Van een blokkade van een buitenlandse overname was volgens hem geen sprake.
Uiteindelijk besloten de overheden van Nederland, België en Luxemburg op de avond van zondag 28 september ieder een belang te nemen in Fortis. Al de dag erna werd duidelijk dat die maatregel voor Fortis geen oplossing bleek. Later die week ging Nederland over tot nationalisatie van Fortis Bank Nederland en ABN Amro.
Waarschuwing
De Nederlandsche Bank waarschuwde de toenmalige Fortis-groep in 2007 voor de beoogde overname van ABN Amro. De Nederlandse toezichthouder had grote twijfels of er wel voldoende inzicht was in de boeken van de bank, aldus Schilder voor de enquêtecommissie.
„Wij hebben een duidelijk en indringend signaal aan de groep afgegeven over onze twijfels”, aldus Schilder. Uiteindelijk is er maar een beperkt onderzoek naar de boeken gedaan. Bij Fortis vond men dat niet nodig, volgens Schilder. „Misschien ook omdat sommige Fortis-mensen vroeger bij ABN Amro hadden gewerkt en dachten dat het wel goed zat.”
Niet veel later kwam Fortis door de kredietcrisis in de problemen en bleek het Belgische concern zich te hebben vertild aan de overname.