Gps-horloge helpt dwalende dementerende vinden
Bewegen is gezond. De zogeheten Nederlandse Norm Gezond Bewegen geeft aan dat ten minste vijf dagen per week dertig minuten bewegen verstandig is. Dit draagt bij aan een goede conditie van hart en bloedvaten. Wie regelmatig uit zijn luie stoel komt, gaat zich fitter en energieker voelen. Mensen die vaak in actie komen, hebben minder kans op een depressie.
Bewegen brengt ook de hersenen in beweging en wordt daarom aanbevolen voor mensen met dementie. Uit onderzoeken blijkt dat het de ontwikkeling van deze ziekte kan remmen. Het ondernemen van activiteiten binnens- en buitenshuis is raadzaam. Dit advies kent wel een keerzijde, want dementerenden raken nogal eens de weg kwijt. En dan te bedenken dat zo’n 70 procent van de mensen die aan deze hersenaandoening lijden thuis woont. Alzheimer Nederland en het Landelijk Bureau Vermiste Personen pleitten daarom enige tijd geleden voor een chip in de kleding van dementerenden om hen bij vermissing makkelijker te kunnen vinden. Een lichtpuntje in het kader van het oriëntatieverlies vormde de verschijning van ”(Op)nieuw geleerd, oud gedaan”, eerder dit jaar. De auteurs van dit boek geven aan dat iemand met dementie, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wel degelijk nieuwe dingen onder de knie kan krijgen. Daaronder valt bijvoorbeeld het oefenen van een vaste wandelroute, zodat een dementerende op den duur weer zelfstandig op pad kan gaan.
Als deze aanpak niet het gewenste resultaat heeft, kan een gps uitkomst bieden. Zo’n elektronisch systeem geeft aan de hand van satellietsignalen de positie van de gebruiker door. De gps-techniek wordt al enkele jaren door mantelzorgers en zorginstellingen gebruikt. Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg, testte de afgelopen tijd een Spaanse gps-toepassing in een horloge. Het zogeheten Keruvesysteem bestaat uit een horloge en een draagbare ontvanger met een touchscreen. Dit apparaat laat op een kaart zien waar de drager van het horloge is.
Zorgorganisatie WZH Zuiderpark in Den Haag testte het systeem op functionaliteit en gebruiksgemak. De eerste resultaten zijn positief, aldus Vilans. Mensen die de weg kwijt waren, werden meestal snel gevonden. Het apparaat is met slechts enkele knoppen te bedienen. Een belangrijk gegeven is dat een dementerende het horloge niet zelf kan uitzetten of kan afdoen. Vilans laat het systeem op dit moment uitvoeriger testen.
Ook elders worden gps-apparaten ontwikkeld om mensen met dementie te kunnen traceren. The New York Times meldde onlangs het bestaan van schoenen met een gps-systeem, gemaakt door het Amerikaanse bedrijf GTX Corp. Als extra functie is een grens in te stellen. Wanneer iemand te ver gaat, geeft het systeem een waarschuwing af aan de ontvanger.
De schoenen zijn in december leverbaar, meldt GTX Corp. Volgens The New York Times moeten belangstellenden zo’n 300 dollar (220 euro) voor een paar neertellen. Maar daarmee zijn ze nog niet klaar, want de abonnementskosten van het systeem bedragen maandelijks circa 25 euro.