„ECB loopt kans op vergiftiging”
BERLIJN – In Duitsland groeit de weerstand tegen de huidige rol van de Europese Centrale Bank (ECB) als aankoper van obligaties van probleemlanden uit de eurozone. „Wie zich met rommelpapier overlaadt, krijgt een keer een giftige schok.”
Ze roepen de premier daarin op er bij andere regeringsleiders op aan te dringen dat de afspraken die eind oktober werden gemaakt snel worden uitgevoerd en waar nodig worden versterkt. „De belangrijkste versterking van deze maatregelen is dat de eurolanden zelf extra middelen beschikbaar stellen voor een aanzienlijk groter Europees noodfonds”, aldus de vier economen. Ook de Europese Centrale Bank (ECB) kan volgens hen een grote rol spelen bij het bestrijden van de crisis, door verder te gaan met het opkopen van staatsobligaties. De Europese regels stellen geen grenzen aan de duur of de omvang van die aankopen, stellen de economen. „Het enige criterium is dat prijsstabiliteit moet worden gewaarborgd. Dit verschaft de ECB in de huidige omstandigheden potentieel zeer veel vuurkracht.”
Ze waarschuwen dat de onrust op de financiële markten zo sterk is opgelopen dat er al wordt gespeculeerd over het uiteenvallen van de eurozone. Dat zou volgens hen leiden tot een „aanzienlijk welvaarts- en vermogensverlies in Nederland en de andere eurolanden” en zou de Europese integratie „decennia terugwerpen.”
Rutte zou daarom het voortouw moeten nemen bij het opstellen van een gezamenlijke verklaring van de regeringsleiders en de ECB. Daarin moeten de leiders hun politieke wil om de euro samen te verdedigen duidelijk uitspreken en moet worden aangegeven wat de rol van de ECB is. „Een dergelijke verklaring zou het vereiste vertrouwen op de financiële markten moeten kunnen helpen herstellen.”
In een reactie liet Rutte weten de open brief te zien als ondersteuning van zijn pleidooi om snel inhoud te geven aan de afspraken die op 26 oktober zijn gemaakt over het noodfonds. „Nederland maakt zich daar politiek en ambtelijk op alle niveau’s dagelijks sterk voor”, aldus de premier.