Economie

„Pechiney overweegt bod op aluminium Corus”

De Franse aluminiumproducent Pechiney overweegt opnieuw een bod uit te brengen op de aluminiumactiviteiten van het Brits-Nederlandse staalconcern Corus.

ANP
14 July 2003 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:26

Pechiney zou zich daarmee kunnen verweren tegen een vijandige overnamepoging van zijn Canadese rivaal Alcan, aldus The Wall Street Journal maandag.

Alcan maakte vorige week onverwacht bekend Pechiney te willen inlijven voor 3,4 miljard euro. De Pechiney-directie bestempelde het bod gelijk als „vijandig” en beraadt zich nu op een strategie om Alcan van het lijf te houden. Indien Pechiney de aluminiumactiviteiten van Corus overneemt, zullen de Europese mededingingsactiviteiten waarschijnlijk niet instemmen met de combinatie Alcan-Pechiney.

Pechiney wilde de aluminiumtak van Corus, die zich voornamelijk in Nederland en Duitsland bevindt, al eerder over te nemen, maar stuitte in maart op een veto van de Nederlandse raad van commissarissen. De commissarissen wilden niet dat de Corus-directie in Londen de opbrengst van 750 miljoen euro zou gebruiken voor sanering van de slecht draaiende Britse staalfabrieken.

Pechiney behield destijds wel het recht om tot in oktober exclusief met Corus te mogen onderhandelen over de aluminiumtak. Volgens The Wall Street Journal doemt voor de Fransen wederom de „Nederlandse horde” op. Een bod zou echter nu meer kans maken omdat de in april aangetreden bestuursvoorzitter van Corus, Philippe Varin, werkt aan betere verhoudingen met de raad van commissarissen in IJmuiden. De in mei aangetreden topman is weer afkomstig van Pechiney.

Leo Berndsen, de voorzitter van de Nederlandse raad van commissarissen, en Varin hebben in de afgelopen maanden gesprekken gevoerd, zei een woordvoerder van Berndsen. „Maar verkoop van de aluminiumtak is niet aan de orde geweest.”

De verhoudingen tussen Londen en de Nederlandse commissarissen zijn inmiddels wel verbeterd, aldus de woordvoerder van Berndsen. „Varin heeft niets toegezegd, maar heeft er blijk van gegeven de gevoeligheden te kennen.” Hij zei dat de Nederlandse voorwaarden voor de verkoop van de aluminiumdivisie nog steeds overeind staan. De opbrengst moet ten goede komen aan Hoogovens in IJmuiden. Corus ontstond in 1999 uit een fusie tussen British Steel en Hoogovens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer