EU stelt regels vast voor bodyscanner
BRUSSEL – De Europese Unie heeft maandag regels goedgekeurd voor het gebruik van bodyscanners op vliegvelden. Zorgen om de privacy van reizigers hebben de invoering van dergelijke scanners op Europese luchthavens opgehouden.
Volgens Eurocommissaris voor Transport Siim Kallas bieden de nieuwe regels een goede waarborg voor de bescherming van de gezondheid en de rechten van reizigers. „Scanners zijn geen wondermiddel, maar ze bieden wel een goede mogelijkheid om de veiligheid van passagiers te vergroten”, zei Kallas. In de Verenigde Staten en elders in de wereld worden bodyscanners, waarvan sommige reizigers bijna letterlijk naakt uitbeelden, al op grote schaal gebruikt in plaats van metaaldetectors.
EU-lidstaten en Europese vliegvelden zijn niet verplicht om bodyscanners te gebruiken, maar als ze daartoe besluiten moeten ze zich aan de nieuwe regels houden.
De regels houden onder andere in dat bodyscanners geen beelden mogen opslaan of kopiëren en dat personeel dat de beelden bekijkt in een aparte ruimte moet zitten. Ook moet reizigers gemeld worden dat ze worden gescand en de mogelijkheid krijgen voor een andere screeningsmethode te kiezen. In het belang van de gezondheid van reizigers mag er geen röntgenapparatuur worden gebruikt.
EU-landen overwegen het gebruik van bodyscanners op vliegvelden sinds de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab in 2009 probeerde een vliegtuig dat van Amsterdam naar Detroit vloog op te blazen met explosieven die hij in zijn ondergoed had verstopt. Tot nu toe worden de scanners beperkt gebruikt en gelden er per land andere regels. Een van de luchthavens die al bodyscanners gebruiken is Schiphol. Ook in Groot-Brittannië worden ze gebruikt. Op vliegvelden in een aantal andere Europese landen zijn proeven gedaan met bodyscanners.
Duitsland heeft na een proef van tien maanden op de luchthaven van Hamburg gezegd geen bodyscanners te zullen gaan gebruiken. De apparatuur zou door een te grote gevoeligheid voor bijvoorbeeld kreukels in kleding niet voldoen.