Economie

„Populair internetbankieren trekt criminelen”

AMSTERDAM (ANP) – Nederland is mede vanwege de populariteit van het online bankieren het jachtgebied van cybercriminelen. Dat zei Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), maandag tijdens de presentatie van cijfers over fraude via internetbankieren over de eerste helft van dit jaar.

14 November 2011 15:08Gewijzigd op 14 November 2020 17:40
Foto ANP
Foto ANP

Tot en met juni zijn ruim 2400 gevallen van fraude bekend met een totale omvang van 11,2 miljoen euro. Ter vergelijking: over heel 2010 waren er 1300 gevallen, met een totaal schadebedrag voor banken van krap 10 miljoen euro. „Internetcriminelen zien Nederland als hun jachtterrein”, stelde Staal. „Temeer een reden ons daar tegen te wapenen. Willen we de fraude tegengaan, dan moeten we onder meer de consument meer bewust maken van de gevaren.”

Om dat beter voor elkaar te krijgen, start de NVB in samenwerking met de politie onder meer met een mediacampagne om juist de gebruikers van internetbankieren op de gevaren te wijzen. „De sleutel tot preventie ligt met name bij de gebruikers zelf”, benadrukte Staal. Volgens hem zullen ook banken hun klanten informeren over hoe zij veilig kunnen online hun bankzaken kunnen regelen.

Ondanks de forse toename van het aantal gevallen van fraude met internetbankieren vindt NVB dat het aantal nog altijd binnen de perken blijft. „Uiteraard is iedere euro er een te veel”, aldus Staal. „Maar ook het aantal internettransacties wordt steeds meer en ook het aantal mensen dat via internet bankzaken regelt, is toegenomen naar nu zo’n 11 miljoen. Dat is mijns inziens binnen de perken.”

De schade die financiële instellingen en consumenten de afgelopen jaren hebben geleden wordt vooral veroorzaakt door ’phishing’. Met misleidende e-mails proberen criminelen bankgegevens van rekeninghouders te ontfutselen, zoals tancodes, wachtwoorden en rekeningnummers. Ook de fraude met het zogeheten ’skimming’, waarbij bankgegevens via betaalpassen worden gekopieerd, kent na een afname in 2010 dit jaar weer een toename. „Een eindsprint van criminelen”, aldus Staal.

Door het nieuwe pinnen waarbij de pas in een betaalautomaat wordt gestoken, in plaats van de magneetstrip door te halen, wordt skimmen praktisch onmogelijk. Vanaf volgend jaar moeten alle pintransacties via het nieuwe pinnen gebeuren. De schade van skimming bedroeg in het eerste halfjaar van 2011 krap 15 miljoen euro. Over heel 2010 was dit bedrag krap 20 miljoen euro.

De NVB benadrukt dat banken de schade voor consumenten bij internetfraude ongelimiteerd blijven vergoeden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer