Nederlandse betrokkenheid bij Libië
TRIPOLI (ANP) – Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken brengt zondag een bezoek aan de Libische hoofdstad Tripoli. Hieronder een overzicht van de Nederlandse belangen in en de betrokkenheid bij het Noord-Afrikaanse land.
VLIEGRAMP: Op 12 mei 2010 komen door een vliegramp in Tripoli 103 mensen om het leven, onder wie 70 Nederlanders. Het onderzoek ligt al sinds het uitbreken van de burgeroorlog stil. De Nederlandse ambassade probeert het onderwerp weer op de agenda te krijgen bij de Libische overgangsregering, zodat de nabestaanden duidelijkheid over de toedracht kunnen krijgen.
HELIKOPTER: In februari mislukte een missie met een boordhelikopter van marineschip Hr. Ms. Tromp om een Nederlander te evacueren uit Libië. De drie bemanningsleden werden anderhalve week vastgehouden. De Lynx-helikopter bleef in Libië achter. Defensie wil die helikopter terug. Het is ook mogelijk dat Tripoli ervoor kiest om Nederland voor het verlies van het toestel te compenseren.
GEWONDEN: Nederland heeft de Libische overgangsregering aangeboden 50 gewonden op te vangen. Het is nog onduidelijk wanneer zij naar Nederland komen. De gewonden mogen maximaal een half jaar in Nederland blijven.
HANDEL: De Nederlandse handel met Libië is door de burgeroorlog in dat land sterk afgenomen. In de eerste helft van 2011 ging het om 129 miljoen, 71 procent minder dan in diezelfde periode een jaar eerder. Een van de belangrijkste sectoren is de olie: Libië haalt onder normale omstandigheden 1,6 miljoen vaten per dag uit de grond. Het Brits-Nederlandse Shell is nog niet teruggekeerd naar Libië. Verder liggen er voor Nederland kansen in sectoren als gaswinning, de landbouw en watermanagement.