Schepping gezien door Darwins bril
Iedereen die met een Bijbelse bril naar de schepping kijkt, zal moeten opmerken dat de Schepper een „onbedwingbare behoefte heeft om schoonheid te creëren, alleen maar om wille van de schoonheid.” Philip Ball, redacteur van het tijdschrift Nature, noemt in ”Patronen in de natuur” de sneeuwvlok als voorbeeld – „slechts een ijskristal, maar met zo’n weelderigheid vervaardigd.”
Tegelijk neemt hij afstand van deze visie, die in zijn ogen achterhaald is door het darwinisme. De natuur kan immers zelf deze patronen creëren; een Schepper is daarvoor niet noodzakelijk, aldus Ball.
En die patronen –verschijningsvormen waarbij kenmerken regelmatig terugkeren– ontwaart hij overal in de natuur. Het gaat bijvoorbeeld om rimpels in het zandstrand, regelmatige veelhoeken die opduiken in honingraten, zeepbellenstructuren en kokend water en om nabootsing in de natuur door camouflage.
Wat camouflagepatronen in de levende natuur betreft sluit Ball aan bij het neodarwinisme: natuurlijke selectie en aanpassing aan de omgeving zijn verantwoordelijk voor de veranderingen in het genetisch materiaal.
Het valt op dat Ball de natuur zelf verantwoordelijk houdt voor het creëren van patronen. Die vormen schrijft hij toe aan de eigenschappen van de chemische stoffen die met of op elkaar reageren. Onderbelicht blijft hoe die aan hun specifieke eigenschappen komen. Daarop blijft het boek het antwoord schuldig.
Wie echter met een Bijbelse bril naar de schepping kijkt, zal daar onmiskenbaar de hand van de Schepper in zien.
Boekgegevens
”Patronen uit de natuur”, door Philip Ball; uitg. Veen Magazines, Diemen, 2011; ISBN 978 90 857 1343 2; 327 blz.; € 29,95.