Economie

PVV: Bekijk terugkeer naar gulden

DEN HAAG – De PVV onderzoekt de terugkeer van de gulden. De partij laat een gerenommeerd internationaal bureau uitzoeken of een vertrek van Nederland uit de euro op langere termijn economisch beter uitpakt voor Nederland.

Redactie economie
11 November 2011 09:04Gewijzigd op 14 November 2020 17:37
PVV-leider Wilders.  Foto ANP
PVV-leider Wilders. Foto ANP

Dat stelde PVV-leider Wilders vrijdag in een interview met De Telegraaf.

„We worden door het kabinet bang gemaakt dat het licht uitgaat als we uit de euro stappen. Natuurlijk kost dat geld, maar ik wil weten of een terugkeer naar de gulden ons op termijn juist niet meer oplevert”, aldus Wilders.

Als dat zo blijkt te zijn, dan wil de fractie een referendum over een vertrek uit de eenheidsmunt, stelt Wilders. „Het begon met een lening van 2 miljard en nu staan we al voor 100 miljard garant. Na Griekenland is nu Italië aan de beurt en mogelijk volgen nog andere knoflooklanden.”

De opmerkingen van Wilders komen op een moment waarop de verhouding tussen regeringspartijen VVD en CDA met gedoogpartner PVV onder druk zal komen te staan doordat de partijen de komende maanden zullen moeten onderhandelen over nieuwe bezuinigingen.

Ingewijden hebben aan RTL Nieuws laten weten dat om de overheidsfinanciën gezond te maken meer besparingen nodig zijn dan de 18 miljard euro die het kabinet al op de rol heeft staan.

„Het regeerakkoord wordt opengebroken en voor een deel zal de kabinetsformatie worden overgedaan”, aldus een bron.

Door de eurocrisis en de haperende economie is nog zo’n 3 tot 4 miljard euro extra aan bezuinigingen nodig vanaf 2013.

Gisteren werd verder bekend dat de Tweede Kamer op initiatief van de PvdA een brief van het kabinet wil over de ontwikkelingen in de Europese schuldencrisis.

Het kabinet moet daarin expliciet ingaan op de situatie in Italië, in Griekenland en geruchten dat Frankrijk en Duitsland zouden praten over een opsplitsing in de eurozone. De Kamer wil de brief uiterlijk maandag ontvangen. Mogelijk dat er daarna een debat volgt met minister De Jager van Financiën.

Woensdagavond doken berichten op dat Duitse en Franse diplomaten al maandenlang op hoog niveau met elkaar zouden spreken over plannen voor een radicale transformatie van de eurozone.

Een mogelijk scenario is dat één of meer landen de eurozone verlaten. De resterende kerngroep zou vervolgens op fiscaal en politiek vlak vergaand moeten integreren.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie en de Duitse bondskanselier Merkel probeerden die geruchten al de kop in te drukken. „We hebben één doel en dat is de stabilisering van de eurozone zoals die er nu uitziet”, aldus Merkel donderdag in een verklaring. „We geloven dat die eurozone in staat is om zijn geloofwaardigheid terug te winnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer