„Risico’s aan betrekken bedrijven bij hulp”
DEN HAAG (ANP) – Aan de keuze van het kabinet om het bedrijfsleven meer te betrekken bij ontwikkelingshulp, zitten risico’s. Nederland moet ervoor waken dat de nadruk de komende jaren blijft liggen op hulp en niet verschuift naar het promoten van de commerciële belangen.
Dat schrijft de DAC-commissie van de OESO die zich bezighoudt met ontwikkelingssamenwerking donderdag in een rapport aan staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingshulp). Ook stelt de DAC dat Nederland voorzichtig moet zijn met het stoppen van hulp in landen en sectoren, omdat behaalde resultaten anders teniet worden gedaan.
Nederland is de hulp in 18 landen aan het afbouwen omdat de vaste ontwikkelingsrelatie met die partners wordt beëindigd. Er blijven 15 landen over die daardoor effectiever geholpen kunnen worden, denkt Knapen. Hij heeft toegezegd de afbouw zorgvuldig te laten gebeuren. Binnenkort stuurt hij een brief naar de Tweede Kamer om zijn exit-strategie toe te lichten.
Verder stelt Knapen dat armoedebestrijding en het versterken van de zelfredzaamheid centraal blijven staan in zijn beleid. Het betrekken van de private sector bij ontwikkelingshulp is volgens hem geen doel, maar een middel om vooruitgang te bereiken.
De OESO is tevreden dat Nederland zich nog steeds aan de internationale afspraak houdt om 0,7 procent van het nationaal inkomen te besteden aan ontwikkelingshulp. Ook blijkt uit de analyse van de commissie dat de programma’s van de Nederlandse ambassades van goede kwaliteit zijn en dat Nederland een voortrekkersrol speelt als het gaat om het versterken van het internationale systeem voor noodhulp.