Binnenland

OM wil dat imperium Zwolsman eindigt

ARNHEM (ANP) – Wijlen drugsbaron Charles Zwolsman is ondanks meerdere lange celstraffen nooit opgehouden met grootschalige georganiseerde hasjhandel. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ging dat gepaard met geweld en intimidatie en ging dat zelfs door in de cel waar Zwolsman in januari dit jaar overleed. Met strafeisen tot 4 jaar cel woensdag tegen zes vermeende bendeleden van Zwolsman hoopt justitie het voortbestaan van Zwolsmans imperium definitief te ontmoedigen.

9 November 2011 16:20Gewijzigd op 14 November 2020 17:34

Het OM eiste straffen tussen 1,5 en 4 jaar cel tegen zes mannen tussen de 34 en 54 jaar uit Purmerend, Amsterdam, Rotterdam en Bussum. Volgens de aanklagers waren zij bouwers of verzorgers van wietkwekerijen en persers, inpakkers of transporteurs van hasj en wiet. Ook waren enkelen chauffeur of geldregelaar voor Zwolsman, aldus de aanklagers.

De organisatie kweekte volgens justitie tussen januari 2004 en juni 2009 wiet op talloze locaties in Nederland en perste zelf hasj in Zeewolde en Lunteren. Ook importeerde de bende hasj uit Marokko en kocht zij wiet in via growshops. De softdrug werd vooral geëxporteerd naar het Verenigd Koninkrijk.

In Zwartebroek bij het huis van Zwolsman bevond zich tot een inval in 2006 een distributiecentrum. Illegaal geld werd witgewassen met een luxe leven en investeringen in de autoracerij van de talentvolle coureur Zwolsman junior. Senior kon zijn illegale geld benutten omdat tussenpersonen ’money transfers’ regelden of hun creditcard beschikbaar stelden tegen contante aanvulling. Loze bedrijven, talloze telefoons, codes, stromannen en geweld of intimidatie jegens getuigen moesten de bendeleden uit handen van justitie houden, gelooft het OM.

In afgeluisterde gesprekken spraken Zwolsman en zijn vriendin Scarlet D. volgens de aanklagers over het ’langssturen van Libiërs’ bij personen die niet in het gareel liepen. Het OM gelooft dat Zwolsman zijn naaste bendeleden goed had opgeleid en hun een goedlopende organisatie heeft nagelaten.

De zes bendeleden bekennen deels werkzaamheden die met softdrugs te maken hadden, maar ontkennen merendeels deelname aan een criminele organisatie. Tegen nog negen verdachten, onder wie Scarlet D., Zwolsman junior en een grote klant uit Engeland volgen later deze maand de strafeisen. De uitspraak wordt 22 december verwacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer