Ontevreden PVV’er Graus uit enquêtecommissie
DEN HAAG (ANP) – PVV-Kamerlid Dion Graus is dinsdag per direct opgestapt uit de parlementaire enquêtecommissie Financieel Stelsel. Hij zegt dat hij van de andere commissieleden niet vrijuit vragen mocht stellen over de bonuscultuur.
De overige leden van de commissie toonden zich verrast. Ze zeiden zich niet te herkennen in de redenen van Graus om te vertrekken. Volgens hen is het niet waar dat Graus beperkt werd in het stellen van vragen. „Wat de enquêtecommissie betreft, had de heer Graus lid kunnen blijven”, aldus een verklaring.
Volgens de PVV bleek maandag na het openbaar verhoor van oud-topman Jan Peter Schmittmann van ABN AMRO dat andere commissieleden het niet op prijs stelden dat Graus hem had bevraagd over zijn vertrekpremie van 8 miljoen euro. Het „grote ongenoegen” daarover deed de PVV’er besluiten op te stappen.
Graus: „Ik betreur het ten zeerste dat ik na jaren werkzaamheden voor de parlementaire onderzoekscommissie en nu de enquêtecommissie dit besluit heb moeten nemen. Maar als ik niet vrijuit mensen kan bevragen over het belangrijke thema van perverse prikkels zoals bonussen, dan houdt het voor mij op. Ik kan niet meewerken aan een slap verhaal, met meel in de mond praten en enkel door de staf voorgekookte teksten voorlezen is niets voor mij.”
PVV-leider Geert Wilders liet weten dat de partij niet van plan is een andere politicus voor te dragen om de plek van Graus in te nemen.
De hoorzittingen van woensdag van de enquêtecommissie gaan gewoon door. Op het programma staat het verhoor van oud-Fortis-bestuurder Lex Kloosterman. Na hem is het de beurt aan oud-topambtenaar Maarten Verwey van het ministerie van Financiën. Voormalig Tweede Kamerlid Paul Tang (PvdA) sluit de rij. De commissie onderzoekt het ingrijpen van de overheid ten tijde van de kredietcrisis.