SP wil onderzoek naar dekolonisatie Suriname
DEN HAAG (ANP) – De SP wil dat er een parlementair onderzoek komt naar de Nederlandse betrokkenheid bij de dekolonisatie van Suriname. Dat zei Tweede Kamerlid Harry van Bommel van die oppositiepartij dinsdag naar aanleiding van een brief van het kabinet over plannen in 1986 om militair in te grijpen in Suriname.
Veel problemen in de relatie tussen Nederland en Suriname en in Suriname zelf zijn volgens hem te herleiden tot de „mislukte dekolonisatie van Suriname.” De Nederlandse verantwoordelijkheid daarbij is nooit opgehelderd, aldus Van Bommel.
Hij zal daarom volgende week tijdens een overleg met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken over Suriname pleiten voor een parlementair onderzoek. Ook zal hij inzage eisen in de nog geheime documenten waaruit blijkt dat Nederland in 1986 samen met de Verenigde Staten plannen had voor een militaire inval in Suriname. Het kabinet weigert die stukken tot nu toe openbaar te maken.
In 1975 werd Suriname onafhankelijk. Elf jaar later maakte het Nederlandse kabinet zich ernstig zorgen over de veiligheid van duizenden Nederlanders die in Suriname verbleven. Destijds woedde daar een strijd tussen het leger en de rebellen onder leiding van Ronnie Brunswijk.
Het kabinet bevestigde dinsdag dat in die tijd de inzet van Nederlandse militairen werd overwogen om orde en recht te herstellen, Nederlanders en Amerikanen te beschermen en hen indien nodig te evacueren. Voor zo’n operatie zou het nodig zijn geweest het vliegveld te sluiten, doorgangswegen onder controle te krijgen en de Surinaamse strijdkrachten en de legerleiding tijdelijk te „neutraliseren.” Volgens Van Bommel betekent dat laatste gewoon „oorlogvoeren” en moet er sprake zijn geweest van plannen voor een grootscheepse militaire operatie.
Hij vindt het goed dat het kabinet nu erkent dat de Kamer eerder onvolledig is geïnformeerd over de kwestie, al is het „wel kwalijk” dat het straatje achteraf wordt schoongeveegd.