Economie

„Problemen voor melkveehouders”

Bijna de helft van de Nederlandse melkveehouders komt in financiële problemen als de landbouwhervormingen van de Europese Unie doorgaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Alfa Accountants en Adviseurs, in opdracht van de Vakgroep Rundveehouderij van LTO-Nederland.

Redactie economie
11 July 2003 09:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:25

Uit het onderzoek blijkt dat 46 procent van de melkboeren de komende vier jaar onvoldoende inkomen heeft om aan zijn verplichtingen te voldoen. De ontwikkeling van de melkprijs bepaalt de inkomsten van een bedrijf. De prijs wordt lager door de aanpassingen in het landbouwbeleid. Het verschil wordt slechts gedeeltelijk door premies gecompenseerd. De opbrengstdaling, zo stelt het onderzoek, zal ongeveer 2 euro per 100 liter melk bedragen. Dit is voldoende om de bestedingsruimte van de melkveehouders te laten verdampen.

Het onderzoek geeft concrete voorbeelden. Bij een bedrijf dat 450.000 liter melk produceert, daalt het inkomen met 9000 euro. Bij bedrijven met een productie van 300.000 en 800.000 liter wordt respectievelijk 6000 en 16.500 euro ingeleverd.

Volgens S. J. Schenk, voorzitter van de vakgroep, onderstreept het onderzoek dat melkveehouders vooral afhankelijk zijn van marktontwikkelingen. Zuivelondernemingen zullen alle zeilen bij moeten zetten om de verwachte melkprijsdaling te pareren. Dit houdt volgens Schenk in dat ze „lucratieve afzetmarkten bedienen met innovatieve zuivelproducten op basis van de kwalitatief goede melk van Nederlandse melkveehouders.”

Daarmee realiseerden de grote Nederlandse coöperaties de afgelopen jaren een melkprijs van bijna 35 euro per 100 liter. De LTO Internationale melkprijsvergelijking toont aan dat ze met die melkprijs in Europa tot de middenmoot behoren.

De vakgroep van LTO-Nederland verwacht dat veel melkbedrijven hun kosten moeten verlagen en hun omvang moeten vergroten om de ontwikkelingen het hoofd te kunnen blijven bieden. „Slechts een beperkt deel zal perspectief zien in neveninkomsten.”

Mede in opdracht van LTO Rundveehouderij onderzoekt het Landbouw-Economisch Instituut hoe de kosten van het melkquotum zijn te drukken en hoe het inzicht in de quotummarkt is te verbeteren. Schenk verwacht dat dit zal bijdragen aan verlaging van deze belangrijke kostenpost. Kosten voor vooral quotum en grond zorgen ervoor dat de bedrijfsresultaten van melkveehouders al sterk onder druk staan. Vorig jaar bedroeg het gezinsinkomen slechts 18.500 euro per bedrijf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer