Buitenland

Israëliërs verdeeld over aanval op Iran

JERUZALEM – Israëliërs zijn ernstig verdeeld over een aanval van het Israëlische leger op Iran. Het gebrek aan eens­gezindheid bestaat zowel onder politieke leiders als het gewone publiek. Dat is geen wonder, want er staat zeer veel op het spel.

Van onze correspondent
3 November 2011 12:10Gewijzigd op 14 November 2020 17:28
Ahmadinejad. Foto EPA
Ahmadinejad. Foto EPA

De Iraanse president Mahmud Ahmadinejad heeft laten weten dat de staat Israël dient te worden vernietigd. Zijn land is bezig met een nucleair programma met het doel, naar Israël vreest, kernbommen te produceren. Het Israëlische dagblad Ha’aretz schreef gisteren op gezag van een hooggeplaatste functionaris dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Ehud Barak proberen steun binnen het kabinet te creëren voor een militaire aanval op Iraanse nucleaire installaties. Andere Israëlische media publiceerden de afgelopen dagen soortgelijke berichten. Volgens Ha’aretz zal het rapport van het Internationale Atoomenergie Agentschap, dat dinsdag uit moet komen, doorslaggevend zijn bij het besluit dat Israël moet nemen.

Gisteren hield de Israëlische luchtmacht op de luchtmacht­basis Palmachim een test met een ballistische raket. Volgens buitenlandse persberichten ging het om de Jericho III, die Iran kan bereiken en van een nucleaire wapenkop kan worden voorzien. De Israëlische luchtmacht hield vorige week bij Sardinië een oefening in het uitvoeren van luchtaanvallen op grote afstand. Het legeronderdeel dat zich bezighoudt met de bescherming van de burgerbevolking houdt deze week een oefening in de Tel Aviv regio.

Dat de Israëlische luchtmacht oefeningen houdt, wil overigens niet zeggen dat een aanval ophanden is. De luchtmacht moet namelijk, evenals de rest van het leger, voorbereid zijn op elk scenario. Als de luchtmacht een opdracht krijgt een aanval op de Iraanse nucleaire werkplaatsen uit te voeren, dient deze daarvoor klaar te zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ze die opdracht ook krijgt. Defensiewoordvoerders zeiden ook dat de oefeningen al waren gepland.

Het blijkt dat Israëlische politieke en militaire leiders ernstig verdeeld zijn over militaire actie tegen Iran. Premier Benjamin Netanyahu en defensie­minister Ehud Barak zouden voor een offensief zijn. Maar vicepremier en oud-chefstaf Moshe Ayalon wil ermee wachten om de internationale gemeenschap de kans te geven actie te ondernemen.

Vicepremier Silvan Shalom zei gisteren op een bijeenkomst van het Jeruzalem Centrum van Openbare Zaken dat de Iraniërs een „zware dreiging” voor zijn land vormen. Hij geeft zelf de voorkeur aan sancties tegen Iran om dat land af te laten zien van zijn nucleaire ambities. „Deze zijn zeer effectief. Iran lijdt onder deze sancties. Ze veroorzaken daar onrust.”

Het Israëlische publiek is eveneens verdeeld. Volgens een vanmorgen in de krant Ha’aretz gepubliceerde opiniepeiling is 41 procent van de Israëliërs van mening dat hun land de Iraanse nucleaire faciliteiten aan moet vallen, 39 procent vindt van niet.

Commentator Nahum Barnea schreef vorige week in de krant Yediot Ahronot onder de kop ”Atoomdruk” over het gebrek aan consensus onder de Israëlische leiders. Dezen zijn volgens hem in een aantal kampen verdeeld. Eén groep zegt dat er bij een aanval een oorlog in het Midden-Oosten uit zal breken die de staat Israël zal vernietigen. Een ander kamp vindt dat haast niet geboden is. Amerika zal in de toekomst mogelijk een aanval uitvoeren. Verder kan het regime in Iran intern nog omvergeworpen worden. Ook de vroegere en de huidige hoofden van het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten sluiten een militaire actie tegen Iran uit.

Door de mediaberichten is in Israël een publiek debat gestart. Dat is belangrijk, want er staat zeer veel op het spel. Een aanval op Iran zal leiden tot een tegenaanval op Israël. Iran heeft langeafstandsraketten die Israëlische steden kunnen bereiken. Hamas zal waarschijnlijk raketten afvuren op de zuidelijke steden, en Hezbollah in Libanon op het noordelijk deel van het land. Verder is het on­zeker of Syrië, dat eveneens over langeafstandsraketten beschikt, neutraal blijft.

Een grote oorlog in het Midden-Oosten kan leiden tot duizenden doden onder de Israëlische burgerbevolking en een zware klap betekenen voor de economie.

Aan de andere kant zal een Iran met nucleaire wapens de machtsbalans in het Midden-Oosten wijzigen, de invloed van de radicalen in het Midden-Oosten vergroten en een kernaanval op Israël of andere landen mogelijk maken.

Bij een aanval op Iran zal een groot deel van de Israëlische luchtmacht moeten worden ingeschakeld. Deze moet eerst de Iraanse luchtafweersystemen uitschakelen en vervolgens met zeer zware bommen de nucleaire faciliteiten proberen te beschadigen.

Voor Israël is het beste scenario dat Iraniërs het regime van Ahmadinejad omverwerpen of dat andere landen een aanval uitvoeren.

De Britse krant The Guardian meldde gisteren dat het Britse ministerie van Defensie ervan uitgaat dat Amerika plannen heeft voor een raketaanval op Iraanse faciliteiten, en dat het zich voor zou bereiden op assistentie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer