Cultuur & boeken

Luxe en romantiek in ”Schoon in de sluier”

Altijd al eens willen weten hoe huishoudens van rijke families rond 1900 in Amerika bestuurd werden? Deeanne Gist doet daar in haar roman ”Schoon in de sluier” gedetailleerd verslag van.

Anne-Minke Hakvoort
1 November 2011 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 17:25

Als historisch decor heeft ze het beroemde huis van de familie Vanderbilt uitgekozen. Het grote Biltmore Estate is een prachtig kasteel in Asheville, North Carolina, gebouwd in 1895 en vandaag de dag een internationale publiekstrekker. Met meer dan 200 kamers en een gigantische tuin vroeg Biltmore Estate om een gedegen huishouding.

Tillie Reese, hoofddienstmeisje in ”Schoon in de sluier”, laat de lezer meegenieten van de moderne snufjes van die tijd: het elektrische licht van de edisonlampen, het intercomsysteem en de verwarming. Toch is Tillie met al deze luxe niet tevreden. Ze ambieert een hogere functie, die van persoonlijke kamenier van mevrouw Vanderbilt. Haar hele leven lijkt een voorbereiding te zijn op deze baan. Maar dan komt Mack als nieuw personeelslid Biltmore binnen, en wordt verliefd op Tillie. Relaties tussen het personeel zijn ten strengste verboden. Kiest Tillie voor aanzien en rijkdom of voor zelfopoffering en wegcijferende liefde?

Deeanne Gist, een Amerikaanse schrijfster met verschillende prijzen op haar naam, laat oude tijden herleven. Nauwkeurig geeft ze details en gebruiken weer, de weelde maar ook de armoede, zoals die in de weeshuizen en onder de plattelanders te vinden was. Ze heeft het verhaal rijkelijk overgoten met een romantische saus, zodat het een gemakkelijk leesbaar geheel is geworden, niet al te diepgaand, luchtig en vermakelijk.


Boekgegevens

”Schoon in de sluier”, door Deeanne Gist; uitg. Voorhoeve, Utrecht, 2011; ISBN 978 90 297 9624 8; 313 blz.; € 19,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer