Banklening pijnpunt voor Nederlandse mkb’er
DEN HAAG (ANP) – Nederlandse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) krijgen moeilijker een banklening in vergelijking met Europese collega’s.
Bijna een kwart van de Nederlandse aanvragen werd vorig jaar afgewezen. Alleen in Bulgarije, Ierland en Letland werd vaker een aanvraag voor een lening niet toegekend. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In bijna alle landen in Europa is het percentage van niet-toegekende aanvragen de afgelopen 3 jaar gestegen. Het aandeel in Nederland steeg van 7 procent in 2007 naar 23 procent vorig jaar. De belangrijkste redenen voor banken in Europa een lening te weigeren waren: slechte kredietwaardigheid, gebrek aan eigen kapitaal en onvoldoende onderpand. Ondernemers zelf gaven de ’schuld’ onder meer aan de hoge rentepercentages.
Nederlandse mkb’ers zoeken in tegenstelling tot de meeste andere landen in Europa relatief vaak een financiering bij een bank in plaats van bij een andere persoon of instelling.
Volgens regeringspartij CDA „kan en mag het niet zo zijn dat het MKB en de kleine ondernemer in de steek gelaten worden door de banken”, aldus CDA-Kamerlid Ad Koppejan. Tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken, die deze week plaatsvinden, wil hij van de situatie een „hoofdpunt” maken.
Volgens het CDA kunnen zogenoemde kredietunies mogelijk uitkomst bieden. Dit zijn coöperaties zonder winstoogmerk waarbij uit een gemeenschappelijke spaarkas kredieten worden verstrekt aan ondernemers. Wat deze unies kunnen doen, moet onderzocht worden, aldus het CDA.