Opinie

SGP-jongeren: Christenen moeten stuk voor 
stuk kleine reformators zijn

Nieuwe hervormingen in Nederland zijn hard nodig, betogen Jacques Rozendaal en Arjan van de Waerdt. Zij roepen christenen op niet langer op hun handen te blijven zitten.

31 October 2011 20:04Gewijzigd op 14 November 2020 17:25
Foto RD, Anton Dommerholt
Foto RD, Anton Dommerholt

SGP-jongeren lanceren maandag de actie SGPJhervormt.nl. Op deze digitale deur pleiten we met 95 stellingen voor 95 hervormingen. Christelijk denken én handelen moet volop ruimte krijgen in het publieke domein. Nederland heeft een Hervorming 2.0 nodig.

We maken economisch zware tijden door, die volgens gezaghebbende economen nog zwaarder zullen worden. In de woorden van het huidige kabinet heet het dat we snoeien om te bloeien, maar er zijn voorlopig nog geen knoppen te zien. De sociale consequenties zien de meeste mensen om zich heen.

Plicht

Maar er is meer dan geld. Allerlei maatschappelijke thema’s vragen dringend onze aandacht. Daar liggen dure plichten voor de christelijke politiek. Gelukkig zien anderen dat soms terug. VVD-fractieleider Stef Blok stelde recent dat de SGP nog hervormingsgezinder is dan D66.

Toch zijn wij als SGP-jongeren niet al te blij met zo’n uitspraak. We snappen best hoe Blok die vergelijking bedoelt, maar eigenlijk betekent die ook dat de principiële veranderingen bij veel mensen op weinig steun kunnen rekenen.

Als opiniepeiler Maurice de Hond zou onderzoeken waar Nederlanders aan denken bij het woord ”hervorming”, dan zouden maar weinig mensen de Reformatie noemen. Op Hervormingsdag moeten we die betekenis weer onder de aandacht brengen.

Een land waar verwijzingen naar de christelijke overtuiging er niet meer toe doen, heeft ook politieke hervormingen nodig. Hoe bestaat het dat abortus tot 24 weken legaal is en prostitutie gewoon plaats mag vinden? Hierin moeten we heel duidelijk zijn: dit wijzen we af.

Handen vouwen

De eerste tien stellingen vormen de basis van ons document. In deze stellingen geven we aan dat er in Nederland ruimte mag zijn voor christelijke politiek. Wij vinden het on-Nederlands dat de verbinding tussen geloof en politiek steeds meer onder druk komt te staan. Juist Bijbels gefundeerde politiek is een zegen voor ons land.

Het gedachtegoed van Luther is erg onbekend in de maatschappij, maar ook christenen kunnen nog wat van hem leren. Luther was geen politicus, laat staan SGP’er. Het is terecht om thuis, in de kerk, op de reformatorische scholen en in de reformatorische kring bezorgd te zijn over de strijd der geesten. Maar daarmee zijn we er niet. Luther had ook thuis kunnen blijven met z’n boodschap. De paapse onderdrukking van de christelijke vrijheden toen was groter dan de paarse dreiging nu.

Op de handen blijven zitten is geen optie. Handen vouwen en uit de mouwen des te meer. In onze maatschappij is er veel ruimte voor burgers en hun vrijheden. Als we over onze grenzen heenkijken zien we christenen die vervolgd worden terwijl zij meer dan ons een zoutend zout zijn. Die beproeving wordt ons bespaard; zelfs veel niet-christenen komen op voor christelijke noties.

Daar dankbaar over zijn is een, dankbaarheid laten zien is twee. Democratie betekent immers ook de noodzaak van goed burgerschap: iedereen moet zijn of haar verantwoordelijkheid nemen.

Goed burgerschap is niet direct een christelijke term, en aardse zaken zijn niet de essentie van het christelijk geloof. Echter, ons dagelijks leven moet wel de waarden van het echte Leven uitstralen. Dat betekent dat je vecht voor rechtvaardigheid, je naaste dient, de vreemdeling onderdak biedt. Net zoals de SGP praktisch moet werken, mag de christelijke burger dat doen. Ga het gesprek aan met je buurman en handel ernaar.

Billboards

Christenen, politicus of stratenmaker, zijn echter ook aan iets anders herkenbaar. Het moeten stuk voor stuk kleine reformators zijn, ieder op de eigen post. Ook in de kleine dingen hebben we God nodig. De wijsheid van Salomo is nodig om net als Paulus je publiek weten te binden.

Je moet daarvoor in de wereld staan. Sommige christenen lijken homoseksualiteit heel gemakkelijk af te keuren, maar gaan er pas echt over nadenken als het over een buurmeisje gaat.

Het is fijn als wij graag de kerkdeuren open zien gaan, maar we moeten ons wel realiseren dat veel Nederlanders niks meer met kerken en kerkdeuren hebben. Luther hield zijn 95 stellingen niet verborgen in het klooster. Hij wilde het volk laten nadenken en praten. Hij publiceerde op wat nu billboards en de sociale media zijn: de kerkdeuren. Daarmee sla je ook spijkers met koppen.

Den Haag en de rest van Nederland hebben hervormingen en Hervormingen nodig. Het is nodig voor alles wat we doen in onze vlakke polders. Wij willen dat onder de aandacht brengen. Altijd, maar zeker op Hervormingsdag.

De auteurs zijn respectievelijk voorzitter en bestuurslid van SGP-jongeren.

www.sgpjhervormt.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer