Analyse: Sociaal gezicht CDA in geding
UTRECHT – De CDA-fractie in de Tweede Kamer staat onder zware druk om een bevredigende oplossing te vinden voor de dreigende uitzetting van de achttienjarige Angolees Mauro Manuel. Het CDA-congres hield zaterdag gepaste afstand.
Paniek is er nog niet uitgebroken bij de christendemocraten, maar veel partijgenoten maken zich wel grote zorgen. Als de CDA-fractie er morgen niet in slaagt om een geloofwaardige en bevredigende oplossing te vinden, dreigt de partij nog verder weg te zinken in de peilingen. Zondag werd bekend dat de partij op elf zetels staat. Twee minder dan vorige week: een historisch dieptepunt.
Op dit moment zit het CDA in een spagaat. De dissidente Kamerleden Koppejan en Ferrier vinden dat Mauro moet blijven, maar minister Leers voor Immigratie en Asiel en de overgrote meerderheid van de CDA-fractie vinden dat hij terugmoet naar zijn land van herkomst.
Het CDA-congres van afgelopen zaterdag nam geen duidelijke positie in. Dat kon ook moeilijk want de kwestie-Mauro speelde pas eind vorige week hoog op in de Tweede Kamer. De tijd om moties in te dienen voor het CDA-congres was toen al verstreken. Wel lag er een algemene resolutie voor van de afdeling Drenthe waarin wordt gevraagd om een humaan beleid ten aanzien van jonge alleenstaande minderjarige asielzoekers. In eerste instantie wees het partijbestuur deze resolutie af, maar nadat de indieners er enkele scherpe kantjes af vijlden, kon de partijleiding er toch mee leven. Zo’n 85 procent van de congresgangers schaarde zich er toen achter.
Maar echt duidelijkheid gaf de uitspraak niet. Zo zag minister Leers de uitspraak als een ondersteuning van zijn beleid. Ook Koppejan en Ferrier juichten de partijuitspraak toe. Voorafgaand aan de stemming over de resolutie spraken verreweg de meeste woordvoerders zich wel uit voor een verblijfsvergunning.
Feitelijk ligt de bal nu weer bij de CDA-fractie. Die vergadert morgen. Fractievoorzitter Van Haersma Buma stelde het ongeruste en verdeelde CDA-congres enigszins op het gemak door te zeggen dat de fractie op zoek is naar een oplossing.
Vicepremier en minister Verhagen voerde in zijn toespraak op het congres de druk op Buma op door te stellen dat hij ervan uitgaat dat de CDA-fractie met een eensgezind standpunt naar buiten komt. Ook partijvoorzitter Peetoom deed dat, zij het in wat voorzichtiger bewoordingen. De CDA-top is er diep van doordrongen dat de fractieleden hoe dan ook op één lijn moet komen. Een mogelijkheid zou zijn dat Mauro een studievisum krijgt. Oud-premier Lubbers zou een geldschieter hebben gevonden.
Maar het probleem is nog groter en breder. Stel dat de fractie akkoord gaat met zo’n visum, dan moet er wel een Kamermeerderheid voor zijn. Vorige week was die er niet. Voor een echte oplossing zal het CDA te rade moeten gaan bij coalitiepartner VVD en gedoogpartner PVV.
Het CDA gaat een lastige dag tegemoet. De oppositie staat al klaar om het CDA onbarmhartigheid te verwijten. In het verleden was het CDA altijd goed in het bedenken van compromissen waarmee iedereen kon leven. Morgen zal blijken of de huidige generatie CDA’ers dat ook kan.