„Bush zit commissie 11 september dwars”
De commissie die de septemberaanslagen in New York en Washington onderzoekt, kritiseerde dinsdag de gebrekkige medewerking van de regering-Bush. Speciale kritiek was bestemd voor de ministeries van Defensie en Justitie, die documenten vasthouden en interviews met medewerkers belemmeren.
Kort na de aanslagen drongen nabestaanden en politici indertijd aan op een breed onderzoek. President Bush voelde daar niets voor, waarschijnlijk uit vrees dat zou blijken dat zijn regering fouten had gemaakt. Na de aanslagen bleek bijvoorbeeld dat het Witte Huis enkele weken voor de 11e september was gewaarschuwd voor acties van de terreurgroep al-Qaida. De regering ontkende toen in alle toonaarden dat men iets had nagelaten dat de aanslagen had kunnen voorkomen.
Het aparte onderzoek van het Congres naar het functioneren van de inlichtingendiensten leverde daarna zo veel mankementen en communicatiestoornissen op, dat men niet meer om een algemeen onderzoek heen kon. Bush draaide bij en er werd een commissie ingesteld onder leiding van zijn Republikeinse partijgenoot oud-gouverneur Thomas Kean, nadat Henry Kissinger was afgevallen. De commissie diende binnen een jaar te rapporteren, want Bush wilde geen onthullingen die zijn verkiezingscampagne in 2004 zouden kunnen verstoren.
Na verzet van de Democraten kreeg de commissie 18 maanden. Dat betekent dat de commissie van Kean volgend jaar mei moet rapporteren. Als dat lukt, want Kean en zijn medewerkers klaagden dinsdag tijdens een persconferentie over gebrek aan medewerking van de regering. Deze eist bijvoorbeeld dat de commissie alleen deskundigen interviewt als daar vertegenwoordigers van de regering bij zijn. Thomas Kean noemde dat dinsdag ronduit „een vorm van intimidatie.” Ook documenten worden maar schaars vrijgegeven. De commissie heeft miljoenen documenten opgevraagd, maar heeft daarvan slechts een fractie ontvangen.
Witte-Huiswoordvoerster Claire Buchan zei dinsdag in een reactie dat de commissie de volle medewerking krijgt van de regering-Bush. Thomas Kean wilde zijn partijgenoot Bush niet afvallen, maar had wel scherpe kritiek op Defensie en Justitie. Het meest kritisch was de Democraat Lee Hamilton, oud-parlementslid en vice-voorzitter van de septembercommissie. „De regering blokkeert het werk van de commissie waar dat maar mogelijk is, waarschijnlijk omdat men bang is voor eventuele pijnlijke onthullingen”, aldus Hamilton dinsdag.