Handjeklap in Veen
Van alle markten thuis, dat zijn ze letterlijk in het Brabantse Veen. Want als je overdag met je groente en fruit op de markt staat, waarom zou je na het scheiden van de markt thuis niet even doorgaan met verkopen?
Een eierhandeltje of groentewinkel aan huis is in Veen dan ook de normaalste zaak van de wereld. Even achterom en voor een mooi prijsje heb je boerenkool in de boodschappentas. De koop is naar beider tevredenheid gesloten en je krijgt een vrolijk ”houdoe” toe. Handelsgeest gecombineerd met hartelijkheid.
Zo ook in De Bagijnhof, de winkel van Annemarieke Vos op het industrieterrein. Bij de loods crossen zoon- en dochterlief op tractortjes rond en spreken ze de clientèle vrijmoedig aan. Buiten staan bolchrysanten en viooltjes in het zonnetje. Binnen hebben vetplantjes en hortensia’s meer beschutting.
Vos is juist aan de telefoon met haar man, die op de markt in Breukelen staat. „Wat hier in de winkel staat, heeft hij daar voor een groot deel ook in zijn kraam staan”, licht ze even later toe. Behalev bloemen en planten zijn dat allerlei snuisterijen om huis en haard meer sfeer te geven. Hartjes, geurkaarsen, kussens, bloempotten en lampen – Vos verkoopt het allemaal. Ze tipt haar man vaak hoe hij de kraam moet inrichten. „Ik zeg dan bijvoorbeeld tegen hem: Bij die hartjesluiken staan die kaarsjes leuk. Maar hij heeft er wel gevoel voor, hoor”, zegt ze vergoelijkend.
Langs de Golffsupermarkt, de Nieuwstraat in, staan op het erf van een van de huizen groente, fruit en bloemen te koop. De marktbus staat er nog tussen. Voor mensen ”van buiten” is het altijd gokken of de marktkoopman weer thuis is, maar Veners weten wanneer ze op hun waar kunnen rekenen. „Bij de groenteboer in de Grotestraat kun je ’s middags na drieën vaak terecht”, weet een voorbijganger. „En je moet ze ook net weten te zitten, want vaak moet je achterom lopen, of vind je ze ergens in een loods.”
Om het hoekje van de Nieuwstraat kom je op de Singel. De handel heeft de mensen hier geen windeieren gelegd. Ruime, fraai aangelegde tuinen, riante huizen, een klaterende fontein en een grote treurwilg maken dit tot een aangename plek om te wonen én rond te wandelen. Juwelier Van Zandwijk in de Witboomstraat biedt met zijn uitgebreide klokken- en barometerscollectie de finishing touch voor de rijke interieurs. Hij weet waar zijn klanten uit het Land van Heusden en Altena van houden. „Degelijk en deftig. Veel vrouwen dragen hooggesloten blouses. Ik let daar op bij het inkopen van de colliers.”
De etalage van ’t Schrijvertje weerspiegelt de lage, stoere toren van de oude dorpskerk. Het boekwinkeltje biedt een uitgebreide collectie kinderbijbels en christelijke romans. Dat kan ook niet anders in een dorp met 2500 inwoners en drie kerken. Een levensbeschrijving van dr. G. Tjalma, dienaar des Woords te Veen, mag natuurlijk niet ontbreken. Maar zoals een dorpswinkel betaamt heeft ’t Schrijvertje meer te bieden dan alleen boeken. Zo is Nijntje goed vertegenwoordigd in allerlei speelgoed. En op een van de planken staat een verdwaald gourmetstel te koop.
Op de kronkelige Maasdijk rest nog ’t Winckeltje. In deze voormalige palingrokerij –de geur is inmiddels weg– houdt de hersteld hervormde gemeente van Veen op vrijdagmiddag en zaterdag een verkoop. Tweedehands hoeden, tassen, fotokaarten, kinderkleren, kerksnoep en mandarijnen gaan er grif over de toonbank. Het winkeltje is nu een jaar open. De inwoners van Veen goed op de hoogte van zijn bestaan, gezien de lange rij bij de kassa. Het fijnst aan het winkeltje is wel de koffiehoek, met uitzicht op het pontje naar Wijk en Aalburg. Lekker de benen strekken en ondertussen luisteren naar het onvervalste Brabants. „Hier, een jaske. Dat is wel wat voor je meisje. Nee? Ga je weer? Houdoe!”
Dit is het derde deel in een serie over winkelroutes.
’t Schrijvertje
De Kinderboekenmaand wordt uitbundig gevierd bij ’t Schrijvertje. De boekhandelaar heeft ook een permanent lokkertje: midprice-edities, boeken die gedrukt zijn op gerecycled papier en uitgegeven als paperbacks. Drie boekenkasten vol ‘goedkope’ romans van Elizabeth Mussert, Francine Rivers en andere christelijke bestsellers, dat verkoopt vast goed.
De Bagijnhof
De openingstijden van planten- en interieurzaak De Bagijnhof zijn wat wonderlijk, maar daar zit een verhaal achter. Annemarieke Vos runt de winkel samen met haar man Martin, maar Martin staat overdag vaak op de markt. En als de kinderen uit school komen, wil ze er voor hen ook weer zijn. Maar wie op woensdag (8.30-18.00 uur), donderdag en vrijdag (9.30-14.30 uur) of op zaterdag (8.30-16.00 uur) komt, krijgt een vrolijk welkom. Voor elke stijl is er wel iets passends.
’t Winckeltje
Veen is een klein dorp en naar een terrasje kun je lang zoeken. Bij ’t Winckeltje, een initiatief van hersteld hervormd Veen, hebben ze dat gat in de markt ontdekt. Je kunt er op vrijdagmiddag en zaterdag strategisch mensen spieden vanachter een kop koffie met gebak. Voor een hoedje voor de zondag ben je er ook aan het goede adres. De opbrengst is, na aftrek van de onkosten, bedoeld voor een kerkgebouw voor de plaatselijke hersteld hervormde gemeente.
Chamberline
’t Is misschien wat specialistisch, maar je zult er maar naar op zoek zijn: een exclusieve gordijnroede voor je herenhuis of monumentale boerderij. Chamberline aan de Maasdijk biedt keus uit de roeden Dave, Edward, Henry en William, met bijpassende knoppen Felicia, Yedda, Alice enLaura. Tussen de roeden door kijk je bij de showroom aan de Maasdijk zo op het water. Wel even een afspraak maken.
Shoppen in Veen
Echt veel winkels zijn er niet, maar shoppen in Veen doe je voor de gezelligheid. Winkeliers zijn er in voor een praatje. Groente en fruit koop je er bij markthandelaars aan huis voor een leuke prijs. En heb je de winkels gezien, dan loop je nog even een rondje om de kerk, langs de Singel en over de Maasdijk. Onder de stelling van de molen De Hoop door rijd je naar Andel en andere dorpjes in het Land van Heusden en Altena. Kijk nog even achterom, dan zie je Veen op z’n lieflijkst.