Baby’s eerste hapjes maak je voor een prikkie zelf
Misschien heb je na de geboorte van je kindje een cadeaudoos gekregen. Grote kans dat daarin een potje met groente of fruit zat.
De fabrikant hoopt dat je verder niet nadenkt en binnenkort gedachteloos je boodschappenkarretje volstort met groente of fruit in potjes. Maar dit is het goede moment om je kindje te laten wennen aan jouw consuminderige levensstijl. Want die groente- en fruithapjes koop je natuurlijk niet kant-en-klaar in de winkel. Die maak je voor een prikkie zelf.
Als een baby eerst een maand of zes van moedermelk of van de fles genoten heeft, wordt het tijd voor de eerste vaste hap. Het kan natuurlijk best eerder (vanaf een maand of vier), maar nodig is dat niet.
Als er allergieën in de familie voorkomen, is het een tip om te beginnen met groenten. Die worden meestal het best verdragen.
De groente- of fruithap is in het begin maar klein. Een paar theelepels is genoeg om de baby aan de lepel en aan het nieuwe voedsel te laten wennen. De hapjes zijn dan ook bijvoeding en vervangen nog geen borst- of flesvoeding.
Zoek voor een groentehapje een seizoensgroente uit met een niet al te uitgesproken smaak, zoals bospeen of sperzieboontjes. Maak de groenten schoon, kook ze kort en pureer ze. Een eerste keer is het handig om hiervoor een staafmixer of blender te gebruiken. De groentepuree is dan volledig glad. Later is het beter om de groenten gewoon te prakken of bij grotere hoeveelheden een roerzeef met grove zeef te gebruiken. De baby zal dan moeten ‘kauwen’ en dat stimuleert de kaakontwikkeling.
Doe de groentepuree in ijsblokjesbakjes en daarna in de vriezer. Elke dag kan de moeder naar behoefte één of meer groenteblokjes laten ontdooien. Als het kindje gewend is aan de smaak van een bepaalde groente, is het tijd om een andere te gaan uitproberen. Vanaf de leeftijd van acht maanden ga je er aardappels, rijst of pasta bij doen en iets van vlees of vis. Tegen die tijd is het ijsblokjesstadium ook wel voorbij en vries je de hapjes, die dan al echte prakkies zijn, in grotere bakjes in.
Je kunt op eenzelfde manier te werk gaan met fruit. Maar nog lekkerder is het om iedere dag gewoon een verse fruithap klaar te maken. Je hebt toch zelf ook dagelijks je portie nodig en dat maak je dan meteen met dat van je kindje klaar. In het begin is het weer handig om goed te pureren. Dan maak je toch gewoon een lekkere smoothie? Een grote beker voor jezelf en een klein beetje in een kopje voor je kindje.
Later maak je ook de fruithap grover. Een banaantje of rijpe peer prakken, een appel raspen of een sinaasappel persen is een kleine moeite. Voor zo’n klein potje fruit uit de winkel betaal je al snel bijna een euro. En dat is dan hooguit de hoeveelheid van een halve banaan met een halve geperste sinaasappel. Zelfgemaakt komt zo’n banaan-sinaasappelhapje op zo’n 30 cent. Tel uit je winst!
Teunie Luijk is echtgenote en moeder en houdt de weblog eenvoudigleven.blogspot.com bij.