Economie

Euroleiders moeten knopen doorhakken

De leiders van de zeventien eurolanden zijn vanavond in Brussel om besluiten te nemen over de aanpak van de schuldencrisis. De verwachting is dat zij wel afspraken maken, maar dat de uitwerking in cijfers en bedragen meer tijd vergt. De dreiging van financiële en economische rampspoed houdt na vandaag aan.

26 October 2011 16:10Gewijzigd op 14 November 2020 17:20
Foto EPA
Foto EPA

De Duitse bondskanselier Angela Merkel (57) vertegenwoordigt de grootste economie van de eurozone en verkeert daarmee in een machtige positie. In de praktijk komt het er meestal op neer dat zij samen met president Sarkozy bekokstooft wat er binnen de EU gebeurt. De afgelopen dagen bleek dat er menings­verschillen tussen hen waren over de vergroting van het noodfonds. Merkel moet bij haar manoeuvreren in Brussel rekening houden met een steeds eurokritischer parlement in Berlijn. Dat wenst niet dat Duitsland nog meer geld moet afdragen om de rekening te betalen die is ontstaan doordat andere landen slordig omsprongen met hun overheidsfinanciën.

President Nicolas Sarkozy (56) van Frankrijk speelt samen met Merkel een hoofdrol op vrijwel elke Europese top. Zijn positie is de achterliggende week verzwakt doordat kredietbeoordelaars waarschuwden dat zijn land de prestigieuze AAA-status dreigt kwijt te raken. Dat betekent concreet dat hij over weinig speelruimte beschikt om extra financiële middelen in te zetten voor de aanpak van de schulden- en bankencrisis. Verder zal hij er bij zijn opstelling rekening mee houden dat er volgend jaar verkiezingen zijn. Het liefst zou hij gebruikmaken van de Europese Centrale Bank als onuitputtelijke financieringsbron, maar daar krijgt hij de Duitsers niet in mee.

President Silvio Berlusconi (75) van Italië is tijdens het beraad van zondag apart genomen door Merkel en Sarkozy. Zij eisen van hem aanvullende bezuinigingsinspanningen en hervormingsplannen. Italië, een van de grotere partners binnen de eurozone, heeft een hoge overheidsschuld. Het dreigt evenals Griekenland het vertrouwen van de markten te verliezen en daardoor in betalingsproblemen te geraken. Berlusconi voerde maandagavond spoedoverleg met zijn ministers en liet weten bereid te zijn tot onder meer een verhoging van de pensioenleeftijd. Lega Nord, een van de coalitiepartijen, verzet zich tegen die ingreep en sluit een kabinetscrisis hierover niet uit.

Premier Mark Rutte (44) timmert vooral aan de weg met het idee om een Eurocommissaris aan te stellen die een strikte begrotingsdiscipline afdwingt. Betrokkene zou de bevoegdheid moeten krijgen om zonder tussenkomst van ministers of regeringsleiders sancties op te leggen bij wanbeleid. Een beslissing over dit voorstel zal vanavond niet vallen. Merkel en Sarkozy hebben niet afwijzend gereageerd, maar iedereen weet dat vooral laatstgenoemde –dat ligt nu eenmaal in de Franse aard– niets voelt voor een economisch bestuur in Europa dat autonoom handelt waarbij hij niet de mogelijkheid heeft om in te grijpen als een beslissing hem niet zint.

Premier George Papandreou (59) leidt de natie waar de huidige crisis ontstond. En de problemen in Griekenland worden alleen maar groter. Hij krijgt vanavond waarschijnlijk definitief een nieuw bedrag, van 8 miljard euro, aan leningen uit het noodfonds toegezegd. In ruil daarvoor moet hij ongekend hard bezuinigen, de economie hervormen en staatsbezit privatiseren. De recessie pakt zwaarder uit dan verwacht en dat maakt het saneren van de overheidshuishouding moeilijker. Ook kampt hij met toenemende sociale onrust. Vorige week waren er massale demonstraties. Daarbij viel een dode.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer