Buitenland

WikiLeaks stopt ’lekken’ voor fondsenwerving

LONDEN (ANP/AFP) – De website WikiLeaks, die verantwoordelijk is voor de verspreiding van talrijke vertrouwelijke documenten van de Amerikaanse diplomatie, staakt zijn publicaties. De website heeft maandag laten weten zich enige tijd geheel te gaan wijden aan „agressieve fondsenwerving om de toekomst van de site te verzekeren.”

24 October 2011 16:18Gewijzigd op 14 November 2020 17:17
Foto ANP XTRA
Foto ANP XTRA

De site stelt niet meer te publiceren, omdat er geen inkomsten meer binnenkomen door een blokkade van prominente ondernemingen in het betalingsverkeer zoals Visa en Mastercard. Volgens oprichter Julian Assange bedreigt de betalingsboycot zelfs het voortbestaan van WikiLeaks.

Assange vertelde tijdens een persconferentie dat WikiLeaks voor het aankomende jaar 3,5 miljoen dollar (2,5 miljoen euro) nodig heeft om het werk te kunnen voortzetten. Als dat geld er niet komt, zal WikiLeaks rond de jaarwisseling moeten stoppen.

De klokkenluiderswebsite is onder meer bekend van de publicatie van een video in 2010 waarop te zien is hoe een Amerikaanse gevechtshelikopter in 2007 burgers en medewerkers van het persbureau Reuters in Irak ombracht. Daarna publiceerde de site vele duizenden documenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak en honderdduizenden Amerikaanse ambassadeberichten.


Wikileaks

Wat: Een klokkenluiderswebsite die anoniem informatie publiceert om misstanden aan de kaak te stellen en openheid te geven. „We open governments”, aldus de organisatie zelf. WikiLeaks noemt zichzelf een mediaorganisatie.

Oprichting: De domeinnaam WikiLeaks werd op 4 oktober 2006 geregistreerd. De site is officieel sinds januari 2007 in de lucht.

Oprichters: Het is een initiatief van de Australiër Julian Assange. Onder de medeoprichters zijn Chinese dissidenten, journalisten, wiskundigen en technologen uit de VS, Europa, Zuid-Afrika en Taiwan.

Hoe werkt de site: WikiLeaks begon oorspronkelijk als wikisite, waar iedereen informatie op kon plaatsen en waarop mensen konden reageren. Inmiddels kunnen alleen de mensen van WikiLeaks publiceren. Ook kan er niet meer gereageerd worden.

Anonimiteit: WikiLeaks krijgt de documenten op allerlei manieren aangeleverd, ook per post. Wie de bron is, wil de organisatie niet weten. Zodra dat toch duidelijk is, wordt die informatie vernietigd. Een team advocaten verdedigt de publicaties.

Financiering: Donaties. Verschillende bedrijven zoals creditcardmaatschappijen legden echter onder druk van de Amerikaanse overheid de betalingen aan WikiLeaks stil. Hierdoor droogde een groot deel van de geldstroom op.

Wapenfeiten: Publicatie in april 2010 van een video waarop te zien was hoe Amerikaanse militairen vanuit een gevechtshelikopter in 2007 burgers en medewerkers van het persbureau Reuters in Irak doodschoten. Daarna bracht de site vele duizenden documenten over de oorlogen in Afghanistan en Irak en honderdduizenden zogenoemde cables, berichten van Amerikaanse diplomaten, naar buiten.

Kritiek: Tegenstanders vinden dat de site de veiligheid en discretie van landen, instanties en personen in gevaar brengt. Voorstanders vinden echter dat WikiLeaks journalisten, politici of werknemers een veilige mogelijkheid biedt om gevoelig materiaal en misstanden naar buiten te brengen.

Meer over
WikiLeaks

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer