Gezondheid

Steelwratjes + huilbui tijdens menstruatie + psoriasis en schildklier

Zo twee keer in het jaar heb ik (vrouw, 36) een erge huilbui tijdens mijn menstruatie. Alles moet er dan uitgehuild worden om weer op adem te komen. Heeft dit met het serotoninegehalte in mijn hersenen te maken?

24 October 2011 15:15Gewijzigd op 14 November 2020 17:17

Onder het premenstrueel syndroom (PMS) verstaan artsen het regelmatig optreden van emotionele, gedragsgebonden en lichamelijke symptomen tijdens de tweede helft van de cyclus.

De huilbuien die u beschrijft doen zich te weinig voor om van PMS te kunnen spreken en bovendien tijdens de menstruatie in plaats van in de weken ervoor.

PMS wordt tegenwoordig vaak in verband gebracht met een periodieke daling van het serotonineniveau. Uw huilbuien zouden daar ook mee in verband kunnen staan, maar zeker is dat niet.

Af en toe zo’n flinke huilbui is bovendien niet verkeerd. Zie het als een emotionele schoonmaak. Het lucht op en u begint weer met een schone lei.

C. Roest, psycholoog


Mijn moeder (82) heeft veel last van wratjes aan hals en borst. Is daar een middel of medicijn tegen?

Het gaat bij uw moeder om steelwratjes. Die kunnen vooral voorkomen in de nek- en halsstreek, oksels, rond de ogen, onder de borsten en in de liezen. Eigenlijk zijn het fibromen, kleine uitgroeisels van de huid, die bestaan uit goedaardig bindweefsel. Ze komen vaak voor; zo’n 40 procent van de mensen heeft er wel een aantal. Over het algemeen geldt: hoe zwaarlijviger, hoe meer ze voorkomen. Ze zijn vaak huidkleurig, soms gepigmenteerd. De meeste mensen vinden het wat ontsierend en willen er graag van af.

Dat kan vrij gemakkelijk door de steeltjes, eventueel onder lokale verdoving, af te knippen.

Het fraaist gaat het met elektrocoagulatie, waarbij uw huisarts door middel van een elektrisch naaldje de steeltjes doorhaalt. Preventieve middelen of medicijnen bestaan er voor deze onschuldige cosmetische ‘kwaal’ niet.

J. H. Baan, huisarts


Mijn baarmoeder is in 2007 verwijderd en tegelijk ben ik geholpen aan een blaasverzakking. In 2008 is er littekenweefsel weggehaald en een matje geplaatst. Ik (52) heb nu opvliegers en buikklachten. Is die combinatie normaal? Ik ben beducht voor eierstokkanker. Hoe kun je die vaststellen?

Vanaf uw 51e levensjaar zijn opvliegers als teken van de overgang normaal. Wij als dokters zijn niet zo enthousiast meer om dit te behandelen met hormonen. De nadelen zijn mogelijk groter dan de voordelen.

De door u genoemde buikklachten horen echter niet bij de overgang. U bent beducht voor eierstokkanker. Dit is een zeldzame ziekte.

Als u toch ongerust bent, kan de huisarts een verwijzing naar een gynaecoloog of radioloog regelen. Die kunnen vrij eenvoudig met behulp van een inwendige of uitwendige echo vaststellen of er wel of niet sprake is van eierstokkanker.

A. Logmans, gynaecoloog-oncoloog


Ik (man, 93 jaar) heb ruim vijftien jaar last gehad van ernstige psoriasis. Een jaar geleden liet een waarnemend arts schildklieronderzoek doen. De schildklier werkte te langzaam. Ik kreeg toen schildklierhormoon (Thyrax) voorgeschreven. Na zes weken was de psoriasis voor 95 procent weg en is die ook niet meer teruggekomen. Bent u bekend met dit verband?

Nee, uit de wetenschappelijke literatuur is dit verband niet bekend en ik ken het ook niet uit ervaring. Leuk dat u het meldt. Misschien is het toeval en gaat het om spontaan herstel. Dat komt wel vaker voor.

Bekende oorzaken van verergering van psoriasis zijn beschadiging van de huid, stress, huidinfecties en gebruik van bepaalde medicijnen, met name lithium en bètablokkers (bloeddrukverlagers).

Als dergelijke oorzaken verminderen of verdwijnen, treedt er verbetering op van de psoriasis. Dat gebeurt ook als de genoemde medicijnen worden gestopt.

A. C. Knulst, allergoloog-dermatoloog

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer