Zweden beslist snel over euro
Premier Göran Persson van Zweden verwacht dat zijn land volgend jaar een referendum zal houden over invoering van de euro. „Ik denk dat we in 2003 gaan stemmen, maar vraag me niet wanneer precies”, zei de sociaal-democratische regeringsleider dinsdag tegenover het persbureau TT.
Persson is voorstander van de euro. Hij had eerder gezegd een referendum te verwachten ergens tussen de parlementsverkiezingen van 15 september dit jaar en die van 2006. Oppositieleider Bo Lundgren stelde vorige week 17 november als datum voor. Maar volgens Persson is uit overleg van partijleiders geconcludeerd dat een referendum in het komende najaar misschien technisch mogelijk is, maar politiek niet.
De voorstanders van invoering van de euro in Zweden winnen steeds meer terrein. Volgens een maandag gepubliceerde opiniepeiling van het instituut SKOP, gehouden tussen 19 december en 3 januari, is nu 51 procent van de bevolking voor en 44 procent tegen. In november was de verhouding nog 48 tegen 47 procent.
Zweden, Denemarken en Groot-Brittannië zijn de enige landen van de Europese Unie die niet meedoen aan de euro.
Tweederde van de Nederlanders denkt dat de invoering van de euro voor meer dan normale prijsstijgingen zorgt. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Intomart in opdracht van RTL Nieuws. In aanloop tot de invoering hebben winkeliers en overheid juist afgesproken de euro niet aan te grijpen om hogere prijzen te berekenen. De Consumentenbond houdt deze afspraak met regelmatige prijsonderzoeken in de gaten. Tot dusver zijn op enkele uitzonderingen na geen prijsverhogingen geconstateerd door de bond. Eind deze maand komen de jongste cijfers naar buiten. In februari publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek de inflatiecijfers over januari.
Vrouwen blijken wat prijzen betreft wantrouwiger dan mannen. Van de vrouwen denkt 70 procent dat de prijzen meer dan normaal zijn gestegen, terwijl dat bij mannen zes op de tien is. Meer dan de helft van de 500 ondervraagden zegt nog terug te rekenen naar guldens als ze met euro’s betalen. Negen op de tien mensen gebruiken alleen nog euro’s. Dat kost weinig mensen moeite. Bijna 60 procent zegt probleemloos te betalen met de nieuwe munt.
Inmiddels geschiedt bijna driekwart van de contante betalingen in het eurogebied in euro’s. Het aantal transacties dat geheel in euro’s wordt uitgevoerd bedraagt inmiddels 60 procent. Dat heeft de Europese Commissie gisteren meegedeeld. De uitverkoopperiode die in een aantal van de twaalf eurolanden is begonnen, heeft volgens de Commissie niet tot extra lange rijen in winkels geleid. De wachttijden in banken beginnen inmiddels ook flink terug te lopen, aldus de Commissie.
Wel zouden er bij sommige banken wat problemen kunnen ontstaan nu de werkstudenten die als tijdelijk personeel zijn ingehuurd, weer terug moeten naar de collegebanken. Vrijwel alle geldautomaten in de eurolanden verstrekken nu euro’s, meldt de Commissie verder nog.