Nederland over hoger noodfonds: nee, tenzij
DEN HAAG (ANP) – Het verhogen van het noodfonds voor eurolanden die in problemen verkeren, is niet het wondermiddel om uit de Europese schuldencrisis te geraken. De omvang van het huidige fonds (780 miljard euro garanties, waarvan 440 miljard euro kan worden uitgeleend) is mogelijk afdoende. Maar als zo’n verhoging per se nodig is, dan moeten daar wel randvoorwaarden aan kleven.
Dat is het standpunt van Nederland in de aanloop naar de eurotop van zondag. Die randvoorwaarden voor een groter noodfonds bestaan er onder meer uit dat landen die in de toekomst begrotingsregels aan hun laars lappen, gestraft kunnen worden. Een eurocommissaris zou dergelijke bevoegdheden moeten krijgen, vindt Nederland.
Wat betreft Griekenland hecht het kabinet sterk aan wat de bevindingen zijn van de zogenoemde trojka, ofwel waarnemers van de EU, het IMF en de ECB. Deze trojka liet ruim een week geleden weten dat Griekenland in november waarschijnlijk het volgende deel krijgt van de aan het land toegezegde hulpleningen. Het gaat om 8 miljard euro.
Maar minister Jan Kees de Jager (Financiën) wil hierop nog geen reactie geven. Hij wil eerst het volledige rapport van de trojka afwachten. Het is nog onduidelijk of dit rapport voor de top van zondag verschijnt, of dat dit pas volgende week gebeurt.
Als door de huidige problemen banken in de problemen komen, kan een beroep worden gedaan op het noodfonds, vindt het kabinet. Maar dat mag pas in laatste instantie aan de orde zijn. Banken en landen zijn eerst zelf verantwoordelijk. Als het toch met behulp van het noodfonds moet, dan moet het geld via landen naar banken gaan en dus niet direct naar de financiële instellingen.
Premier Mark Rutte verwacht niet dat tijdens de eurotop de algehele oplossing voor de schuldencrisis gevonden wordt. Wel gelooft hij dat er een grote stap gezet zal worden.
De eurocommissaris die begrotingszondaars moet aanpakken, is een idee van Nederland. Rutte wil dat plan zondag ook op tafel leggen tijdens de top. Hij verwacht hier geen doorbraken over.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso reageerden eerder positief op het plan. Maar dat is in politieke zin nog geen garantie dat het ook gebeurt.
Wat betreft de Nederlandse standpunten over de schuldencrisis is het minderheidskabinet van VVD en CDA afhankelijk van steun van oppositiepartijen zoals de PvdA. De gedoogpartner PVV deelt de koers van het kabinet hierover niet. Zaterdag debatteert de Tweede Kamer over de eurotop.